ROSKILDE FJORD

FUGLENES OG VIKINGERNES FJORD

Roskilde Fjord er Danmarks næstelængste fjord med sine knap 42 kilometer. Hver en kilometer er værd at udforske, for her får du et utroligt smukt farvand med masser af variation og dynamik. Fra høje, skovklædte kystskrænter til de ca. 30 småøer og holme, der er med til at gøre fjorden levende. Fra den snævre, nordlige strækning, til bunden af fjorden, der åbner sig mod syd.

Roskilde Fjord er internationalt fuglebeskyttelsesområde, og man forstår godt hvorfor titusindvis af fugle vælger at slå sig ned på de mange holme og øer, der er strøet udover hele fjorden, og på strandengene og rørskovene, der beklæder den bugtede kyst. Her skal du give dig god tid til at udforske den vidunderlige natur, der bare indbyder til eventyr.

Flere havne ligger naturskønt og indbyder til havnehygge, ligesom de mange turbøjer, der er udlagt til sejleren rundt omkring i fjorden, indbyder til at nyde naturen, fuglene og roen. Og som det kulturelle punktum i bunden af fjorden, inviterer Roskilde dig, blandt mange andre tilbud, til et kig tilbage til vikingetiden og en fjordtur med M/S Sagafjord.

BLÅ OPLEVELSER I ROSKILDE FJORD

Uanset hvor i landet, du befinder dig, er der masser af spændende liv på det lave vand, og Roskilde Fjord er ingen undtagelse. Fjorden er generelt lavvandet, men et enkelt sted når dybden omkring 30 meter. Hestehullet, som det hedder, er skabt af isen fra sidste istid. Den knap 42 kilometer lange fjord døjer, ligesom de fleste andre danske fjorde, med periodevis iltsvind, hvilket giver hårde vilkår for livet under overfladen. Men her er alligevel masser af liv.

Store blåmuslingebanker er med til at rense vandet, da blåmuslinger sier vandet ret effektivt, og bankerne findes flere steder rundt omkring i fjorden. Et kig under vandoverfladen afslører også mange forskellige fisk, bl.a. hundestejlen, der findes i store stimer i fjorden det meste af året.