SYDFYNSKE ØHAV VEST

Ø-PARADISET MOD SYD

Det lyder eksotisk, og det er det nok også efter danske standarder. For her i Det Sydfynske Øhav er der en stemning og en natur som ingen andre steder i landet. 55 øer og holme er strøet udover dette lavvandede farvand, hvor naturoplevelserne står i kø. Flotte klinter præger øernes sydvendte kyster og langstrakte sandtanger og vilde holme tiltrækker et rigt dyreliv. Her er noget for enhver, der elsker blå eventyr og aldrig får nok af at udforske nye steder.

I den vestlige del af øhavet venter bakkede Lyø, der bl.a. er hjemsted for et smukt fuglereservat. De tidligere separate øer, Avernakø og Korshavn byder ind med charmerende havne og forskellige naturtyper i øst og vest. Så er der snoede Svelmø og Bjørnø med Holmene, der hver især har noget unikt at byde på. Fælles for alle øer er de små hyggelige landsbyer og bebyggelser, der emmer af god, gammeldags idyl.

Når man bevæger sig rundt mellem de mange øer, er det værd at bemærke sig at dette engang var et sammenhængende stykke land, der blev oversvømmet af vand fra smeltende iskapper mod nord. Øerne og holmene var det, der stod tilbage. Og i dag er det et ørige, der tiltrækker et skønt fællesskab af naturglade og eventyrlystne mennesker side om side med titusindvis af havfugle, marsvin og sæler, der har indtaget den unikke havnatur.

BLÅ OPLEVELSER I SYDFYNSKE ØHAV VEST

Under vandet, et ellers fredeligt sted på Horneland, ligger resterne af en kæmpe mole. Molen blev bygget af Nazi-Tyskland i 1943 og gik 200 meter ud fra kysten.

På denne strategisk vigtige placering, lagde tyskernes ubåde og andre både til. På land blev bygget barakker til 30-40 mænd, og en transformaterstation sørgede for at oplade ubådene. Transformaterstationen blev sprængt i luften af modstandsbevægelsen i 1944 og herefter opgav tyskerne anlægget.

Når man dykker under vand, kan man finde spor efter de mange, kraftige pæle, der vidner om det store bygningsværk, som ubådsmolen var. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle den spændende historie og se billeder fra under vandet. 

GALLERI FRA SYDFYNSKE ØHAV VEST