TANGSNARREN - EN LEVENDE SYNÅL

Den lille, finurlige tangsnarre er en af de fisk, der ikke umiddelbart gør meget væsen af sig, men som er ret så fascinerende – ikke mindst når det kommer til dens yngleadfærd, hvor hannen bruger sig selv som synål.

Tangsnarren er en af Danmarks mest almindelige fisk, og den findes overalt langs vores kyster på lavt vand. Mange af os er nok stødt på en tangsnarre, enten når vi har badet eller snorklet, uden helt at vide, hvilket interessant bekendtskab den faktisk er. Men vi behøver ikke engang altid at gå i vandet for at blive bevidst om dens eksistens. På en tur langs stranden er det ikke ualmindeligt at finde opskyllede tangsnarre-reder, men ved man ikke hvad det er, virker denne klump af tang og tråde meget mystisk.

Tangsnarren er en del af hundestejle-familien og kaldes også 15 pigget hundestejle. Man kan til dels godt forveksle den med en tangnål pga. dens aflange krop og lange, tynde hoved. Tangnålen er dog noget længere og dens hoved minder mere om en søhests. Tangsnarre hunnen har en meget guld-farvet bug og skinner flot under vand, mens hannens bug er mere lys.

Tangsnarren med sin rede.

HANNEN BYGGER REDEN OG PASSER PÅ UNGERNE
Det er hannen, der står for at passe på ungerne og det er også ham, der bygger reden. Hannen har en kirtel bagtil, der producerer noget, der minder om sytråd. Han indsamler nøje blødt tang, som han samler med sine tråde ved at svømme rundt omkring tangen på kryds og tværs som en levende synål. Herefter samler han mere tang som han skubber ind i tang-klumpen, men han gør plads til at en hun kan svømme ind midt i reden og afsætte sine æg, hvor han kan befrugte dem.

Om foråret er hunnerne fyldt med æg, og jo flere æg hun har, jo mere attraktiv er hun for rede-arkitekten, der lokker hende ind i sit bløde kunstværk, hvor æggene skal ligge trygt og godt. Umiddelbart efter at hunnen har lagt æggene, dør hun, og så er det hannens job at sørge for dem. Det gør han blandt andet ved at jage ubudne gæster væk og sørge for frisk vand som han vifter ind i reden med sine brystfinner. Æggene klækker efter nogle uger, og herefter dør hannen også.

Hvis du vil se en tangsnarre rede, så er maj den bedste måned at hoppe i vandet på. Du skal du kigge efter nogle store sten på 1-2 meters dybde. Reden vil befinde sig ca. 0-30 cm over havbunden på stenen eller på noget tang, og ofte vil hannens fokuserede aktivitet vise vej til reden.

NAVN:

Tangsnarre

VIDENSKABELIGT NAVN:

Spinachia spinachia

LEVESTEDER:

Kystnært i det nordvestlige Europa, Skandinavien

STØRRELSE:

10-22 cm

FØDE:

Tanglopper, små krebsdyr, fiskeyngel, små orme

REPRODUKTION:

Æggene lægges og befrugtes i april-juli. De klækkes efter 2,5-4 uger

OBSERVATIONSSTEDER:

På 1-2 meters dybde tæt ved sten og tang

Man møder ofte tangsnarren på sin snorkeltur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seventeen − fifteen =