ØRESUND NORD

ET MAGISK MØDESTED

Som perler på en snor ligger den ene idylliske lystbådehavn efter den anden på Sjællands nordøstkyst. Hver især med sin egen charme og muligheder. Strandvejsvillaerne er måske forbeholdt de rige, men den blå natur beriger alle. Her er altid masser af aktiviteter på og ved vandet, uanset om man ror, padler eller på anden vis vil nyde den smukke Øresundskyst.

Der kommer dybde på dykkereventyrerne tæt inde under kysten, og her trives undervandslivet bedre end i mange andre danske farvande, takket være et 90 år gammelt forbud mod fiskeri med bundtrawl. 155 fiskearter er der registreret i Øresund, der som mødested for Kattegats salte vande og de mere ferske fra Østersøen, skaber en helt unik undervandsnatur. De senere år er den atlantisk blåfinnede tun vendt tilbage, og farvandet tiltrækker også havfugle, der ikke er så almindelige i resten af landet, samt marsvin og sæler. Det er nemlig ikke kun mennesker, der har opdaget Øresunds blå magi.

Danmarkshistorien og havets vigtige rolle flettes sammen, hvor Øresund bliver smallest til nord ved Helsingør. Her står både Øresundsakvariet, Søfartsmuseet og Kronborg klar til at formidle unikke Øresund.

BLÅ OPLEVELSER I ØRESUND NORD

Den blåfinnede tun er tilbage i Øresund!

I 60 år har den enorme fisk været forsvundet fra danske farvande, men de senere par år er der kommet flere og flere til. Fiskens tilbagevenden skyldes til dels flere restriktioner på erhvervsfiskeri. Samtidig fungerer Øresund som en tragt, hvor store stimer af mindre fisk, som f.eks. sild og makrel, passerer mellem Kattegat og Østersøen. Det gør farvandet til et fantastisk spisekammer for tunen, der kan blive over 3 meter lang og veje op til 700 kilo.

I Øresund bliver de springende tun på jagt et mere og mere almindeligt syn. Mange tror at det er en ny art, der gør indtog herhjemme, men faktum er at den blot er vendt hjem. Hvis du vil opleve den blåfinnede tun i Øresund kan du tage med Øresundsakvariet på guidet tunsafari.