KAJAK, KANO & SUP

ØRESUND NORD

ØRESUNDSKYSTEN

I dette nordvestlige hjørne af Sjælland trives klublivet; her er masser af kajak- og roklubber, og dermed masser af aktivitet på vandet. Mulighederne er adskillige, uanset om du vil på en kortere eller længere tur. De mange lystbådehavne langs kysten gør det nemt at isætte og optage kajakken, og de gør også at du kan planlægge turens længde efter dem. Måske planlægger du turen fra Helsingør, så frokosten kan indtages ved Fiskeboden i Espergærde Havn, måske er det en flerdages tur med overnatning ved Struckmanns Kajakplads syd for Vedbæk Havn, eller måske er det Hornbæks lækre strande, der er målet for turen.

En tur til den svenske ø, Hven, er forbeholdt de erfarne i helt stille vejr. Men er der styr på begge dele, kan du glæde dig til et smukt kryds over Øresund, hvor du skal holde øjne og ører åbne for marsvin, sæler og springende tun. Selve Hven har tre havne hvor du kan gå i land. Kysten er præget tætbevoksede skrænter og høje klinter, hvor de akrobatiske digesvaler holder til.

NIVÅ BUGT
Er det kystnatur, der trækker mest, så er Nivå Bugt Strandenge et oplagt udflugtsmål. Strandengene bugter sig langs kysten fra Nivå Havn og næsten ned til Mikkelsborg. Mest koncentreret er fuglelivet knap en kilometer syd fra Nivå Havn, hvor strandengen og en stentange strækker sig ud i Øresund. Området er præget af sandtanger, søer, rørskov og laguner.

Masser af fugle raster og fouragerer her. Du kan opleve en lang række vadefugle, som f.eks. strandskade, ryler, mudderklire og rødben. Forskellige ternearter dykker i havet efter småfisk, og andefugle som f.eks. toppet skallesluger og edderfugle ligger i større eller mindre grupper.  Så husk kikkerten, når du ligger ved bøjerne her. Og hold i øvrigt også her øje med de mange marsvin, der holder til i Øresund. 

Nivå Bugt er forholdsvis godt beskyttet, så i roligt vejr er det et oplagt sted for begyndere at tage kajak, SUP eller kano ud. Du kan isætte fra Nivå Havn og ro langs kysten sydpå. 

 
UDGANGSPUNKT:

En af de mange lystbådehavne langs kysten

SVÆRHEDSGRAD:

Let til øvet

EGNET TIL:

Kajak, SUP, kano

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER I ØRESUND NORD

Den blåfinnede tun er tilbage i Øresund!

I 60 år har den enorme fisk været forsvundet fra danske farvande, men de senere par år er der kommet flere og flere til. Fiskens tilbagevenden skyldes til dels flere restriktioner på erhvervsfiskeri. Samtidig fungerer Øresund som en tragt, hvor store stimer af mindre fisk, som f.eks. sild og makrel, passerer mellem Kattegat og Østersøen. Det gør farvandet til et fantastisk spisekammer for tunen, der kan blive over 3 meter lang og veje op til 700 kilo.

I Øresund bliver de springende tun på jagt et mere og mere almindeligt syn. Mange tror at det er en ny art, der gør indtog herhjemme, men faktum er at den blot er vendt hjem. Hvis du vil opleve den blåfinnede tun i Øresund kan du tage med Øresundsakvariet på guidet tunsafari.