BLOP - FOR BØRN!

Her på siden kan små nysgerrige sjæle bliver super-kloge på livet i havet! Du får også gode idéer til strandsjov, aktiviteter og børnevenlige strande. 

FÅ NYE OPLEVELSER I DEN BLÅ NATUR
Danmark er et skønt sted at være barn. Vi er ét af de lande, der har den aller længste kyststrækning i forhold til landets størrelse. Så der er masser af strande og fjorde, hvor du kan gå på opdagelse. 

Noget af det, der også er spændende ved vores danske farvande, er at livet under vandet faktisk er meget forskelligt, afhængig af hvor man er. I nord er vandet mere salt og der finder du for eksempel flere konkylier, snegle og muslinger. Mod syd er havet mere fersk på grund af det vand, der kommer fra Østersøen. Og det betyder at det er nogle andre arter, som lever her. Er det ikke vildt at det kan væres så forskelligt i et lille land?

HVAD FOR ET HAVDYR??

Nu skal du møde tangsnarren! 

Tangsnarren er en finurlig lille fisk, som er meget almindelig herhjemme. Den er god til at gemme sig i tang og man skal være opmærksom, hvis man gerne vil se den. Under vand kan man se forskel på hunner og hanner – hunnerne skinner i guld nuancer, mens hannen er helt lys på maven og mørkere på ryggen.

Tangsnarren er i familie med hundestejlen. Mens det er hunnen, der bærer æggene, er det hannen der bygger reden. Hannen kan lave nogle lange tråde, der nærmest ligner systråde. Med dem binder han en rede sammen, som han inviterer hunnen ind i. Når hun har lagt æggene er det op til hannen at passe på dem. Det gør han bl.a. ved at jage andre fisk væk og sørge for at der kommer frisk vand ind til æggene.

 

STRANDSJOV

Blå Oplevelser er taget til Føns Strand i Lillebælt med vandkikkert, waders og rejestryger.

Det er helt utroligt, hvad man kan finde af spændende dyr ved en dansk strand. I videoen her har nysgerrige børn fundet masser af forskellige fisk og dyr, bl.a. fladfisk, tangnål, krabber, kutlinger og meget andet.

Så næste gang du er ved stranden, så tag det nødvendige udstyr med og gå på opdagelse under overfladen.

Du skal bruge: 

– Et fiskenet, evt. en rejestryger
– Undervandskikkert eller dykkermaske
– Spand eller kar
– Er vandet til den kolde side, så tag et par waders med, hvis du har nogle

VORES YNDLINGS-STRAND

ADRESSE:

Nordstranden
Hindsholmvej
5300 Kerteminde

Sydstranden
Dosseringen
5300 Kerteminde

Ægte vandhunde tager til Kerteminde! Her er nemlig ikke kun én lækker, lang sandstrand, men to. De ligger på hver side af indsejlingen til Kerteminde havn og fjord og hedder Nordstranden og Sydstranden. Især Nordstranden er populær om sommeren, og det lave vand er oplagt til leg og ballade.

Sydstranden er smallere, men sandet er hvidere og blødere og vandet mere klart. Til gengæld er vandet generelt dybere end ved Nordstranden. Der er heller ikke faciliteter som toilet og iskiosk, som der er ved Nordstranden, så på den måde er Sydstranden lidt mere ’vild’.

Der ligger en minigolfbane i nærheden af Nordstranden, og så er der legepladser i lystbådehavnen lige ved siden af. 

Så bliver du træt af sandslotte og badedyr, så besøg legepladsen eller lav krabbevæddeløb!