ÆBELØ & BOGENSE

Foto: Viggo Lind

NORDFYNS VILDE KYSTNATUR

Ved Bogense og Æbelø finder du et unikt naturområde, der på nogen måder kan minde om et ’mini-Vadehav’. Små øer, holme og sandrevler tiltrækker masser af fugleliv og tidevandet præger kystlandskabet. Her nyder vadefugle, andefugle og mågefugle godt af et rigt spisekammer og ro til at yngle. I farvandet er der hyppigt besøg af både sæler og marsvin, der endda jævnligt kommer helt ind i Bogenses hyggelige marina.

Æbelø er en af få danske øer, som du kan vade til ved lavvande, og selve øen byder på fantastisk natur, med høje klinter, stenede strande, tæt skov og strandeng. Når du kommer sejlende til øen er der flere turbøjer, du kan lægge til ved. Øen er naturligt nok også et populært udflugtsmål for roere og vandrere, så det er vigtigt at huske både regler og respekt, uanset hvordan du besøger den.

Når du alligevel er i området, så besøg Gyldensteen Strand, som er et naturgenopretningsprojekt. Her er der både kystlagune og ferskvandssø med kæmpestore fugleflokke og en sjælden artsrigdom, som stedets naturcenter gør dig meget klogere på.

BLÅ OPLEVELSER VED ÆBELØ OG BOGENSE

Bogense er i dag en vigtigt havn og marina, men tidligere var havnen tillige hjemsted for et stort fiskeri. 15-20 fiskekuttere var aktive tilbage i 1960’erne, hvor målet især var sild og ål. Men sidenhen er det blevet til langt færre kuttere, og i dag er der kun ganske få tilbage.

Fiskerne i Bogense har gennem tiden fået mange interessante ting i nettet. De beretter blandt andet om en 4,5 meter lang brugdehaj. Brugdehajen er verdens andenstørste fisk, men eftersom hajen her ’kun’ var 4,5 meter, var der tale om en unge.

En to meter lang blåhaj er også engang havnet i en Bogense fiskers net ved Æbelø. Den hænger i dag i skoletjenesten på Gyldensteen Strand.

GALLERI FRA ÆBELØ OG BOGENSE