SEJLADS

ÆBELØ & BOGENSE

FRA BÅRING VIG TIL ÆBELØ

Bogense Havn ligger lige ud til noget fantastisk sejladsfarvand. Her mellem Båring Vig og Æbelø, og ganske tæt på Jyllands bakkede kyst og Lillebælts snoede hav, har du et skønt udgangspunkt, når kystnaturen skal opleves fra vandet. Selve Bogense Havn er utroligt hyggelig og har masser af oplevelser, gode spisesteder og en dejlig lagunestrand.

Båring Vigs blå vande indbyder til at smide ankeret og hoppe i vandet, og til marsvin-safari med kikkert. Er du heldig kommer de små hvaler helt tæt på din båd, så du kan høre dem trække vejret i overfladen. Og det er netop natur og dyreliv, der er nøgleord for dette nordvestlige hjørne af Fyn. Øst for havnen ligger et større område med masser af småøer, holme og lavt vand. Denne naturtype tiltrækker utroligt mange fuglearter, og sæler holder meget af lavt vand og sandbanker.

EN VILD OG SMUK Ø
Selvom der er for lavt til at du kan komme helt tæt på Gyldensteen Strand, tiltrækker hele området omkring den genoprettede lagune massevis af havfugle. Herude kan du opleve store flokke af bl.a. edderfugle, og masser af trækfugle på vej ind til dette vigtige rastested.

Længere mod øst kommer Æbelø, og de omkringliggende holme, til syne. Hvis dybden er okay for din båd, så følg Æbeløholm og den aflange sandtange, Brådet, op til selve Æbelø. Tidevandet afgør hvor meget af sandtangen, der er oversvømmet. Både på Æbeløs vest- og østside ligger der flere turbøjer, hvor du kan lægge til og nyde den smukke og dynamiske ø.  

Øen er præget af høje klinter, stenede strande, tæt skov og strandeng. Tag gummibåden ind til øen og oplev den fra land også. Her mærker du en sjælden stilhed og vild natur, som kun få steder i Danmark. Hold øje med mufloner, dådyr og frøer i vandhullerne. Kig efter rovfugle over øen, og sæler og marsvin fra klinternes top. Og så kan det i øvrigt anbefales at overnatte ved en bøje eller for anker, for er vejret til det, får du en af Danmarks flotteste solopgange, når solen rejser sig fra havoverfladen og skinner på Æbeløs skovfyldte klinter. 

UDGANGSPUNKT:

Bogense Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER VED ÆBELØ

Æbleø Vest 1
GPS position:
55° 38′ 19″N 10° 9′ 50″E

Æbleø Vest 2
GPS position: 
55° 38′ 9″N 10° 9′ 49″E

Æbelø Øst 1
GPS position:
55° 38′ 31″N 10° 11′ 35″E

Se flere turbøjer ved Æbelø her

BLÅ OPLEVELSER VED ÆBELØ OG BOGENSE

Bogense er i dag en vigtigt havn og marina, men tidligere var havnen tillige hjemsted for et stort fiskeri. 15-20 fiskekuttere var aktive tilbage i 1960’erne, hvor målet især var sild og ål. Men sidenhen er det blevet til langt færre kuttere, og i dag er der kun ganske få tilbage.

Fiskerne i Bogense har gennem tiden fået mange interessante ting i nettet. De beretter blandt andet om en 4,5 meter lang brugdehaj. Brugdehajen er verdens andenstørste fisk, men eftersom hajen her ’kun’ var 4,5 meter, var der tale om en unge.

En to meter lang blåhaj er også engang havnet i en Bogense fiskers net ved Æbelø. Den hænger i dag i skoletjenesten på Gyldensteen Strand.