KOM I GANG MED KAJAK

At ro i havkajak er en fantastisk måde at få naturoplevelser langs kysten på. Når du glider lydløst gennem overfladen kan du komme helt tæt på uden at forstyrre det omkringliggende liv. Men det kræver at du har styr på udstyr og sikkerhed, før du tager på kajak-eventyr.

En af de gode ting ved at ro i kajak er at det kan være noget mere overskueligt end f.eks. at tage ud i en større båd. Det er også billigere at anskaffe sig en kajak, og så tillader det et mere intimt møde med omgivelserne. Det, at du er så tæt på vandet, er dog også grunden til at sikkerheden skal være i orden. Du skal kunne redde dig selv og vide, hvordan du undgår at komme for tæt på sejltrafikken.

Derfor er det naturlige første skridt selvfølgelig at tage et havkajak kursus. På kurset lærer du alt om det nødvendige udstyr, sikkerhed, sø-regler, vind og vejr, du træner selv-redning, og så får du en masse timer på vandet sammen med en instruktør, hvor du bl.a. lærer at holde balancen og padle effektivt.

Du kan tage et kajakkursus i langt de fleste kajak- eller roklubber. Find en klub tæt på dig her.

Når du tager et kursus gennem en klub, bliver du også introduceret til klubmiljøet og de mange ture og udflugter, du kan tage på sammen med andre. Det er en fantastisk måde at få erfaring og tryghed på, inden du eventuelt begiver dig ud på egne ture. Samtidig har du ofte mulighed for at afprøve forskellige kajaktyper, så du er bedre klædt på, når du skal investere i din egen kajak.

Når du tager et kajakkursus i en klub, kommer du ud på masser af fællesture. 

UDSTYRET SKAL VÆRE PÅ PLADS
Udover selve kajakken, skal du bruge noget helt grundlæggende udstyr til en kajaktur:

Pagaj

Pagajen er din ’motor’ og styreredskab i kajakken. Den rigtige pagaj kan gøre en stor forskel i din oplevelse af at ro kajak. Der er forskellige typer pagajer, som varierer i både form og materiale. På kajakkurset lærer du at padle rigtigt, så du får god fremdrift uden at anstrenge dig. Men vi er alle forskellige, og derfor kan det være en god idé at låne dig frem til forskellige pagajer, så du kan få en idé om hvilken pagaj, der er den helt rigtige til dig.

Det er en god idé at hægte din pagaj til kajakken med en klipsesnor så du kan få fat i pagajen hvis du skulle tabe den i vandet.

Vest
Vesten er dit vigtigste sikkerhedsudstyr, idet den holder dig oppe, hvis du skulle ende i vandet. En svømmevest er meget udbredt til kajak, fordi den ikke fylder så meget og er nem at bevæge sig rundt i. Svømmevesten giver opdrift og gør at du kan svømme tilbage til kajakken og redde dig selv op igen. Du kan også bruge andre typer af veste, så ligesom det andet udstyr må du prøve dig frem. Find evt. også en fysisk butik hvor du kan prøve forskellige veste, i stedet for at bestille online.

Sprayskirt
Et sprayskirt er en slags vandtæt overtræk, som du bærer rundt om maven og trækker ud over siddehullet i kajakken. Sprayskirtet sørger for at du ikke får vand ind i kajakken og selv bliver sjaskvåd. Vand løber langs pagajen ned i kajakken og bølger kan også bidrage til vand i kajakken. Normalvis er et sprayskirt lavet i nylon eller neopren.

Våddragt/tørdragt
Afhængig af årstiden og vandtemperaturen skal du bruge enten end våddragt eller en tørdragt. Det er langt mere sikkert end at bære almindeligt tøj, hvis du skulle falde i vandet. En neopren våddragt har desuden opdrift, hvilket medvirker til at holde dig oppe, og så er den fleksibel og nem at bevæge sig i. Hvis du skal i kajak hele året, skal du i de kolde måneder bruge en tørdragt, som forhindrer vand i at løbe ind på din krop og nedkøle dig.

Vær sikker på at få det udstyr, der passer lige til dig. Lån af andre og søg vejledning i fysiske butikker. 

Sikkerhedsudstyr
Der findes en lang række udstyr, der gør din kajaktur meget mere sikker. En paddlefloat er en slags flydende pude, som du fæstner pagajen i, hvis du ryger overbord, hvorefter du bruger det til at kravle tilbage i kajakken. Det er en teknik, du lærer på kurset. Det er også klart anbefalelsesværdigt at tage en pumpe med, så du kan pumpe vand ud af kajakken, hvis det skulle blive nødvendigt. Der findes en lang række andre hjælpemidler til f.eks. selvredning, som du kan undersøge nærmere, når du kommer i gang med din nye fritidsinteresse.
Husk altid at skylle kajak og udstyr i ferskvand efter endt tur – så holdes saltet væk og du forlænger herved levetiden.

Andre ting at medbringe
Når du skal på vandet er der altid nogle andre ting, du skal medbringe. Rigeligt med drikkevand er et must uanset hvor kort din tur er. Snacks/mad er også vigtigt, for du bruger meget energi på at padle. En mobiltelefon pakket ind i en vandtæt pose, så du kan ringe efter hjælpe eller fortælle dine nærmeste hvis du bliver forsinket. Det er også en god idé at medbringe en kikkert, så du rigtigt kan opleve naturen og dyrelivet omkring dig. Et kort over kysten, kniv mm. kan også medbringes efter behov.

Download Søsportens Sikkerhedsråd to apps til din tur: SejlSikkert og SejlSikkert Alarm

EFTER KURSET
Mange kajakklubber kræver at du padler et vist antal kilometer efter endt kursus førend du bliver ’frigivet’ til at tage ud på egen hånd. Det er en god idé, som giver dig mulighed for at blive endnu mere tryg i fællesskab med andre. Du lærer at læse vind og vejr sammen med dem, du lærer kysten i dit lokalområde at kende m.m. Rigtigt mange fortsætter med klubturene fordi det er hyggeligt, trygt og man får oplevet nye steder.

Hvis du begiver dig ud udenfor klubregi er det altid bedst at padle sammen med en anden af sikkerhedsmæssige årsager. Start med et sted, du kender, tag kortere ture og gør det i sommerhalvåret. Lær at læse farvandsudsigter og tag højde for vind og vejr. Når du har mere erfaring under bæltet, kan du prøve nye steder og længere udflugter.

NYD NATUREN
Det er jo det, det hele drejer sig om – naturoplevelser. Fra en kajak har du et unikt perspektiv på den omkringliggende natur. Du kan komme helt tæt på marsvin, sæler og havfugle, fordi en kajak er lydløs og ikke forstyrre på samme måde som motordrevne fartøjer. På lavt vand kan du følge livet under kajakken, og se f.eks. fiskestimer og forskellige bundtyper. Det er ret interessant at se bunden skifte karakter.

Det er også oplagt at finde en dejlig strand at gøre ophold ved. I kajak kan du ofte komme til steder, der er sværere at nå fra land, og dermed har du det ofte for dig selv. Du kan nå ud til smukke pynter, øer og sandtanger, hvor det ofte vrimler med fugleliv. Husk dog altid at respektere fuglenes yngletid. Der er rigtigt mange øer, holme og tanger, hvor du ikke må tage kajakken på land eller opholde dig mellem 1. marts og 15. juli, da mange hav-, vade- og andefugle ligger på æg. Skræmmes de væk, risikerer ungerne at gå til, og dette er til fare for den samlede bestand. Yngletiden kan variere afhængig af sted og yngleart, så undersøg det altid når du planlægger din tur.

Læs meget mere om både kajak og SUP, og få gode tips og tricks i denne brochure fra Dansk Kano & Kajak Forbund

Der venter dig nogle helt fantastiske naturoplevelser i kajak. 

BLÅ OPLEVELSER
Vesterhavnen 5
5800 Nyborg
Tlf: 70214242
info@blåoplevelser.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 × five =