VANDRERUTER

SYDFYNSKE ØHAV VEST

SVELMØ RUNDT

Svelmø er en af de danske øer, som man kan vade ud til. En smuk, lille ø med vild natur og en rig historie. Øen er privatejet, og der ligger en del huse, der bl.a. bruges som ferieboliger. Når du vandrer på øen skal du sørge for at holde afstand til bebyggelser, og i stedet gå langs kysten rundt. Det tager ca. 20-30 minutter at vade ud til Lille Svelmø ad ebbevejen. Du når først til en sandtange, der strækker sig ud fra Lille Svelmø. I området her er der mange måger og andre havfugle, så tag hensyn til dem i yngletiden (1. marts – 15. juli).

Du passerer også en stor strandsø og endnu en sandtange inden du når over til selve Svelmø. Rundt om øen møder du varieret natur, med vilde planter og smukke klinter. I klinterne holder store kolonier af digesvaler til, og du kan også opleve havterner, edderfugle, toppet skallesluger, skarv og mange andre fugle her.

Fra øens højeste punkt er der en spektakulær udsigt over Avernakø og Korshavn og resten af øhavet. Ud for øens sydlige spids strækker der sig en lang sandtange, som du kan gå langs, hvis du vil have en ekstra oplevelse med. Her er også godt at bade. Tager du turen til Svelmø på egen hånd, så husk at tage alt dit affald med tilbage til fastlandet, så det ikke skader og skæmmer den enestående natur på øen.

Det er anbefalelsesværdigt at booke en guidet traktortur til øen hos Visit Faaborg, især hvis du ikke er helt tryg ved at gå over langs ebbevejen. På den guidede tur får du det hele med, når øens ene ejer, Jan Villebro først tager dig med over i traktor og efterfølgende viser rundt på øen og fortæller gode historier fra for- og nutid. En guidet tur på Svelmø slutter altid med et lækkert, frisklavet måltid af enten friskfangede fisk eller det græssende kvæg på øen.

Foto: Svelmø.dk/Jan Villebro

UDGANGSPUNKT:

Svelmø Landingsplads, Østergyden 47, 5600 Fåborg

SVÆRHEDSGRAD:

Middel 

FACILITETER:

Ingen

DISTANCE:

Ca. 4-5 kilometer

BLÅ OPLEVELSER I SYDFYNSKE ØHAV VEST

Under vandet, et ellers fredeligt sted på Horneland, ligger resterne af en kæmpe mole. Molen blev bygget af Nazi-Tyskland i 1943 og gik 200 meter ud fra kysten.

På denne strategisk vigtige placering, lagde tyskernes ubåde og andre både til. På land blev bygget barakker til 30-40 mænd, og en transformaterstation sørgede for at oplade ubådene. Transformaterstationen blev sprængt i luften af modstandsbevægelsen i 1944 og herefter opgav tyskerne anlægget.

Når man dykker under vand, kan man finde spor efter de mange, kraftige pæle, der vidner om det store bygningsværk, som ubådsmolen var. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle den spændende historie og se billeder fra under vandet.