SEJLADS

VEJLE FJORD

RUNDT I VEJLE FJORD

Er du klar til en af landets smukkeste farvande? Vejle Fjord er, ligesom de andre østjyske fjorde, skåret ind i landet, lang, bugtet og med en dynamisk kystnatur. På en solrig sommerdag med milde vinde, opfylder denne grønne korridor med høje, skovklædte skrænter og blåt vand enhver lystsejlers danske sejlerdrømme. Der er masser af smukke bugter, hvor du kan ligge for svaj ved en turbøje og nyde naturen omkring dig.

Og så er her lystbådehavne for enhver smag; den stemningsfyldte byhavn i Vejle centrum, idylliske og moderne Brejning Havn samt den lille og naturskønt beliggende Rosenvold Havn. Vejle Fjord er et sted, hvor du skal give dig god tid til at suge det hele ind.

TRELDE NÆS
Der er mange højdepunkter i fjorden. Hvis du kommer ind i fjorden fra syd, runder du Trelde Næs, der strækker sig et godt stykke ud i havet. Her er der høje skrænter med tæt skov, og væltede træstammer ligger ude i vandet og skaber et smukt og vildt kystlandskab. Trelde Næs og de omkringliggende skove er helt unikke, og er optaget som en af 15 steder i Danmarks Naturkanon.

Området er en af de steder i Danmark med højest biodiversitet. Det betyder at mange forskellige dyre- og plantearter trives i skovene og langs kysterne. Og det er ikke svært at forestille sig, når man passerer den vilde kyst. Samtidig er det også et område, der er interessant geologisk. Jordaflejringerne på de høje skrænter viser tegn på tre forskellige istider, og mange går langs strandene her på jagt efter fossiler. 

TURBØJER OG VILDTRESERVAT
Ved Hvidbjerg og Høl strande møder du nogle af de mange turbøjer, der ligger i fjorden. Faktisk er her hele 11 turbøjer i Vejle Fjord, som frit kan benyttes af fritidssejlere til at gøre et ophold. Hvidbjerg strand er med sine store sandklitter et flot syn fra søsiden. 

Brejning Lystbådehavn, med sine karakteristiske runde bådebroer, ligger utroligt flot placeret med kystskov på begge sider. Her er også turbøjer, hvis du vil nyde området lidt på afstand af den til tider travle havn. Den flotte kyst fortsætter rundt om Holtser Hage og ind i Andkær Vig, en lille idyllisk bugt med turbøjer. Herfra er der blot et par kilometer til du sejler under den høje Vejlefjordbro og ind til Vejle Havns mange faciliteter og tilbud. 

Den inderste del af fjorden er faktisk et vildtreservat, og her kan du opleve utroligt mange spændende fugle. I havnen ses regelmæssigt sæler og om vinteren kan du opleve vandrefalken i området samt mange spændende alkefugle, der gør ophold her. 

FJORDENS NORDKYST
På fjordens nordkyst er der flere højdepunkter. Også her præger den vilde skov og de høje skrænter kysten. Du passerer mange dejlige strande, og det smukt beliggende Træskohage Fyr. Fyret blev bygget i 1904, og er i dag et populært udflugtsmål. På begge sider af fyret ligger der turbøjer, som du kan overnatte ved. Har du mulighed for at gå i land med gummibåd, kan du besøge fyret og nyde den imponerende udsigt over fjorden. 

Rosenvold Havn er en lille, idyllisk havn, som ligger godt mellem to store skovområder. På den anden side af pynten, ud mod Lillebælt, ligger endnu et stykke vildt skov, nemlig Staksrode Skov, hvorfra du på en klar dag kan se hele vejen til Æbelø. Som et smukt punktum for Vejle Fjord ligger Juelsminde Havn og tager imod dig på den anden side af Bjørnsknude. 

 
UDGANGSPUNKT:

F.eks. Fredericia eller Juelsminde havne

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

DISTANCE:

Varierende, fjorden er 22 kilometer lang

TURBØJER I VEJLE FJORD

Hvidbjerg
GPS position:
55° 38.3′ N 9° 44.956′ E

Hvidbjerg
GPS position: 
55° 38.486′ N 9° 44.794′ E


Brejning
GPS position:
55° 40.714′ N 9° 41.383′ E

Brejning
GPS position:
55° 40.782′ N 9° 41.381′ E

Andkær Vig
GPS position:
55° 41.549′ N 9° 39.343′ E

Se flere turbøjer i Vejle Fjord her

BLÅ OPLEVELSER I VEJLE FJORD

Vejle Fjord har gennem tiden været et sidste hvilested for mere end 100 hvaler. Både vågehval, pukkelhval, blåhval, grindehvaler og mange andre forskellige hvaler har endt deres dage i bunden af fjorden. Faktisk står Vejle Fjord for 1/5 af alle strandinger i Danmark.

I 2010 strandede en 17 meter lang finhval i fjorden. Finhvalen er verdens næststørste hvalart efter blåhvalen. Undersøgelser viste at hvalen var 135 år gammel, og dermed den ældste kendte hval nogensinde.

Hør Søren Larsen fortælle om de mange hvalstrandinger og vores egen historie med hvalfangst i området.