KAJAK, KANO & SUP

VEJLE FJORD

RUNDT I VEJLE FJORD

Som kajakroer er Vejle Fjord et must at opleve. Sjældent ser du en så vild og dynamisk kystlinje i Danmark. Høje skrænter med tæt skov og dejlige bugter præger hele fjorden, der også har rigtigt mange kystnære shelters, teltpladser og campingpladser, du kan benytte undervejs. For Vejle Fjord er et sted, du skal give dig god tid til, over flere dage.

Der er mange muligheder for isætning langs hele fjorden. Vil du på rundtur i hele fjorden, så kan du sætte i ved f.eks. Trelde Næs eller Juelsminde Havn, og så slutte turen det modsatte sted. Men de mange lystbådehavne og bådebroer gør det muligt for dig at variere ruten og længden af din tur, lige som du har lyst og tid til.

TRELDE NÆS
Trelde Næs er et helt unikt område, som du skylder dig selv at opleve både fra land og fra vandsiden. De imponerende skrænter med væltede træstammer, der ligger ud i vandet, samt den tætte skov er et fantastisk sted at padle. Trelde Næs er optaget som en af 15 steder i Danmarks Naturkanon.

Området er en af de steder i Danmark med højest biodiversitet. Det betyder at mange forskellige dyre- og plantearter trives i skovene og langs kysterne. Og det er ikke svært at forestille sig, når man passerer den vilde kyst. Samtidig er det også et område, der er interessant geologisk. Jordaflejringerne på de høje skrænter viser tegn på tre forskellige istider, og mange går langs strandene her på jagt efter fossiler. 

SANDSTRANDE OG SHELTERS
Tager du ind mod bunden af fjorden, vil du undervejs passerer mange smukke og interessante steder. De store sandklitter ved Hvidbjerg Strand er et flot og godt sted at tage en pause, og eventuelt en badetur. Brejning Lystbådehavn er en skøn havn med karakteristik runde bådebroer og alt i faciliteter. Her er også shelters ved havnen og mulighed for at få noget godt at spise i forårs- og sommerperioden. 

Videre op langs kysten møder du ved Sellerup Strand og Holtser Hage nogle små lavvandede odder, der tiltrækker mindre grupper af vadefugle. Her i området, samt ved Andkær Vig bugten, samler der sig ofte flokke af hundredvis af vandfugle. Ved Andkær Vig er der også shelters, som du kan overnatte i. 

Den inderste del af fjorden er et vildtreservat, hvor du kan opleve mange forskellige fugle. Er du en af dem, der ikke har noget imod at hoppe i kajakken om vinteren, der det klart at anbefale at gøre netop det. Udover den helt fantastiske vinterstemning som de frostklædte skove skaber, får fjorden besøg af både vandrefalk og spændende alkefugle, der kommer ind ude fra Kattegat, om vinteren. 

DEN NORDLIGE KYST
Langs fjordens nordkyst møder du flere dejlige sandstrande og længere ude dukker de vilde kyster atter op. Det er en helt exceptionel kyststrækning, du her padler langs. Ved Vejlefjordskolen og Grund Skov er der flere shelterpladser. Det smukt beliggende Træskohage Fyr blev bygget i 1904, og er i dag et populært udflugtsmål. Du kan gå i land og besøge fyret og herfra nyde den imponerende udsigt over fjorden.

Ved idylliske Rosenvold Havn ligger Rosenvold Campingplads helt ned til vandet. På den anden side af pynten, ud mod Lillebælt, ligger endnu et stykke vildt skov, nemlig Staksrode Skov, hvor der er flere muligheder for at overnatte i telt eller shelters. Som et smukt punktum for Vejle Fjord ligger Juelsminde Havn og tager imod dig på den anden side af Bjørnsknude. 

 
UDGANGSPUNKT:

F.eks. Trelde Næs, Brejning, Juelsminde

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

EGNET TIL:

Kajak, kano og SUP

DISTANCE:

Varierende, fjorden er 22 kilometer lang

BLÅ OPLEVELSER I VEJLE FJORD

Vejle Fjord har gennem tiden været et sidste hvilested for mere end 100 hvaler. Både vågehval, pukkelhval, blåhval, grindehvaler og mange andre forskellige hvaler har endt deres dage i bunden af fjorden. Faktisk står Vejle Fjord for 1/5 af alle strandinger i Danmark.

I 2010 strandede en 17 meter lang finhval i fjorden. Finhvalen er verdens næststørste hvalart efter blåhvalen. Undersøgelser viste at hvalen var 135 år gammel, og dermed den ældste kendte hval nogensinde.

Hør Søren Larsen fortælle om de mange hvalstrandinger og vores egen historie med hvalfangst i området.