SEJLADS

TÅSINGE & THURØ

OMKRING TÅSINGE OG THURØ

I den nordøstlige del af Det Sydfynske Øhav, lige under Svendborg, ligger de to øer, Tåsinge og Thurø. Tåsinge er en af de største øer i øhavet og forbinder Fyn med Langeland. Lige ved siden af, blot et stenkast væk, ligger hesteskoformede Thurø. Hver har de deres charme og interessepunkter for sejleren. Her vrimler det med små og store lystbådehavne, og sammen med de mange turbøjer i området, er der rig mulighed for at skræddersy et sejlertogt ved øerne lige efter dine ønsker og behov.

Det smalle stræde mellem Svendborg og øerne er et travlt område, hvor færgetrafik til øerne i Det Sydfynske Øhav, lystsejlere, kajakker, dykkere, fiskere m.fl. deler vandet og kysten. Men mindre bugter og vige samt den dynamiske kyststrækning gør dette til et eventyrligt sejladsfarvand med masser af idylliske opholdssteder.

THURØS NÆRVÆRENDE STEMNING
Der er mange ruter og ture, der kan tages på en dag, f.eks. ind til Thurøbund eller ned til Lunkebugten. Men begge øer har meget at byde på, så en flerdages tur kan absolut også anbefales. Farvandet nord for Thurø er meget lavt og forbeholdt både, der ikke stikker så dybt. Alligevel findes der mange bådebroer, for her trives et rigt både- og lystfiskerliv – og det gælder faktisk hele vejen rundt om Thurø. Det hører til sjældenhederne at støde på så mange mindre lystbådehavne og bådebroer langs en øs kyst. Og det er med til at skabe en nærværende stemning, der vidner om at dem, der bor på Thurø er tæt forbundet med naturen og det omkringliggende farvand. Ved Snævringens Bådelaug ligger en såkaldt frokostbro, som er et skønt opholdssted.

Thurøbund er en yndet sejlerdestination. Buede Kidholm ligger i bugtens åbning, og tiltrækker masser af fugleliv. Bugten er omkranset af stykker med grøn skov, der vokser på dynamiske skrænter, helt ned til vandkanten. Her ligger et par turbøjer, du kan benytte og nyde omgivelserne. Ydersiden af Thurø er også en rundsejling værd. Især strandeengsområdet på sydøstspidsen, Thurø Rev, er interessant naturmæssigt. 

ET SNOET OG LAVVANDET FARVAND
Det snoede farvand mellem Thurø og Tåsinge er utroligt smukt. Klinter, skove og massevis af bådmiljøer følger dig på begge sider. Valdemar Slot ligger både som et punktum for den snoede vandvej, og som begyndelsen på Lunkebugten. Lunkebugten har en del historie, som er værd at dykke ned i. Blandt andet er flere motortorpedobåde sænket her af tyskere under 2. Verdenskrig, der ikke ville risikere at bådene faldt i de allieredes hænder. Men det er også en bugt, der har været vidne til flere hvalstrandinger. 

Vil du hele vejen rundt om Tåsinge skal du holde tungen lige i munden. Tåsinge Grund er et stort, lavvandet område, som du skal navigere udenom. Ikke kun pga. dybden, men også fordi du skal tage hensyn til det mangfoldige fugleliv i området. Her har du en af Danmarks vigtigste lokaliteter for mange forskellige hav- og andefugle, der raster og yngler hele året. Desuden ligger Fyns største strandeng, Monnet, der også er en vigtig fuglelokalitet, her i Tåsinges sydvestlige hjørne. Så her skal du holde afstand og vise respekt. Især i fuglenes yngleperiode (1. marts – 15. juli), så det er et godt sted at huske kikkerten – for dem, der ikke skal navigere. Du kan desuden være heldig at se havørne, så hold et vågent øje, når du passerer. 

TÅSINGES VESTKYST
Ved Tåsinges vestkyst begynder Det Sydfynske Øhav rigtigt at træde i karakter med de mange småøer og holme, der præger området. Du kommer bl.a. forbi Hjortø og de omkringliggende holme, samt Skarø, når du sejler rundt om Vornæs. Skovballe Havn og Vornæs Frihavn er begge små, hyggelige havne, der ligger utroligt naturskønt. Ved Vornæs Frihavn ligger en fantastisk lille plet med vådområde og rørskov, hvor utroligt mange vandfugle kan opleves. Men det kræver at du kan ligge til i den lavvandede naturhavn. Selve Vornæs området er præget af skov og på nordsiden ligger et par turbøjer, som du kan benytte inden du møder den travle sejlrand i Svendborgsund. 

 
UDGANGSPUNKT:

Svendborg Havn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER VED TÅSINGE OG THURØ

Pilekrogen Troense
GPS position:
55° 2.259′ N 10° 38.550′ E

Thurøbund
GPS position: 
55° 2.310′ N 10° 40.792′ E

Thurøbund
GPS position:
55° 2.315′ N 10° 40.858′ E

Vornæs Skov
GPS position:
55° 0.680′ N 10° 31.865′ E

Bækkehave Fyr
GPS position:
55° 1.150′ N 10° 32.622′ E

Rantzausminde Havn
GPS position:
55° 1.788′ N 10° 31.737′ E
 
UDGANGSPUNKT:

Svendborg Havn

RUNDTUR MED M/S HELGE

Har du ikke selv mulighed for at komme på vandet, kan du i sommerperioden sejle med veteranskibet M/S Helge. M/S Helge sejler mellem Svendborg i nord og Valdemar Slot i syd.

Undervejs er der stop flere steder, hvor du har mulighed for at stå af og udforske lokalområdet. Måske vil du gå en tur i idylliske Troense eller bade ved Valdemar Slot. Uanset hvad er der frihed til at hoppe af og på M/S Helge i sommerperioden.

På sejlturen kommer du ned gennem det smukke, snoede farvand mellem Thurø og Tåsinge. Her er både kystskov og klinter, badestrande og bådebroer. Selvom selve turen kun tager omkring to timer, kan du sagtens bruge en hel dag – eller flere – i dette farvand.

M/S Helge sejler fra Svendborg Havn og lægger under rundturen til ved Vindebyøre, Christiansminde, Troense, Grasten og Valdemars Slot.

Find flere oplysninger og fartplan her

BLÅ OPLEVELSER PÅ TÅSINGE OG THURØ

D. 23. maj 1955 strandede en sejhval i Lunkebugten ved Tåsinge. Sejhvalen var 18 meter lang og vejede 20 tons. Hvalen var blevet fanget i bugten, og blev et kæmpe tilløbsstykke, der fik trafikken på og omkring øen til at bryde sammen.

Skelettet af sejhvalen hænger nu på Naturama i Svendborg, hvor man kan studere den nærmere. Her hænger også en døgling, som ligeledes strandede i bugten, der pga. de mange hvalstrandinger fik tilnavnet ‘Hvalbugten. Hør Søren Larsen fortælle mere om hvalerne.