KAJAK, KANO & SUP

TÅSINGE & THURØ

TÅSINGE RUNDT

Som kajakroer i Det Sydfynske Øhav kan du komme steder ingen andre kan. Og det er klart en fordel ved Tåsinge. Her er der nogle steder meget lavt vand på store områder, som f.eks. ved Tåsinge Grund. Der er rigtigt mange muligheder for isætning af kajak, for øen vrimler med små, hyggelige havne og bådebroer. Og vil du hele øen rundt, er der også et par gode steder, hvor du kan overnatte tæt ved vandkanten.

Tåsinge er værd at tage sig rigtig god tid til. Du møder utroligt mange perler langs kysten, som små havne, kystskov og fugleområder, der indbyder til et ophold.

ET SNOET FARVAND
Det snoede farvand mellem Tåsinge og Thurø er utroligt smukt. Tåsinge er en af de øer i øhavet, der er mest grøn med store skovområder. Det skaber flere steder dynamiske skrænter, hvor træerne vokser helt ned til vandkanten. På øens østkyst ligger bl.a. idylliske Troense og Valdemars Slot, som begge kan udforskes med en kort gåtur. En tur ind i Lunkebugten byder på lidt områder med strandeng og skov, og ellers kan der krydses over til halvøen Stenodden. På Stenoddens østvendte kyst ligger en telt- og shelterplads helt ud til vandet ved siden af et skovområde.

Om I modsætning til sejl- og motorbåde, kan du i kajak ro under Siøsundbroen på vej sydpå. Herefter kommer noget af det rigtigt lave farvand ved Tåsinge Grund. Her kommer du også ind i et område, hvor der er mange hav- og andefugle, hele året rundt. Her ligger desuden Fyns største strandeng, Monnet, en vigtig fuglelokalitet, hvor der er færdsel forbudt i fuglenes yngleperiode (1. marts – 15. juli). Havørne ses ofte her, så hold godt øje, når du passerer. 

DEN NATURSKØNNE VESTKYST
Ved Tåsinges syd- og vestkyst åbner det Sydfynske Øhav sig for alvor. Mange øer og holme er spredt udover øhavet, og har du god tid og flere dage til rådighed er det fristende at krydse over til f.eks. Birkholm eller Hjortø. Husk at de mange ubeboede øer og holme ikke må befærdes i fuglenes yngleperiode, men farvandet er spændende og smukt. 

På Tåsinge-kysten ligger de små hyggelige havne, Skovballe og Vornæs Frihavn, som begge har en yderst naturskøn beliggenhed. Fra Vornæs kommer du rundt om et flot område med tæt skov, og på nordsiden er en skøn, lille bugt, hvor der også ligger en teltplads. På vej mod Svendborg møder du hyggelige Vindeby og ror under Svendborgsundbroen. Vær opmærksom på den travle trafik på vandet. Tåsinges nordligste punkt er en smuk lille halvø med klinter og skov, som atter fører dig ind i det snoede farvand mellem Tåsinge og Thurø. 

 
UDGANGSPUNKT:

Svendborg, Vindeby, Troense m.fl.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak

DISTANCE:

Ca. 25-30 kilometer

UDGANGSPUNKT:

Snævringens Bådelaug, Gambøt-Thurø Havn m.fl. 

SVÆRHEDSGRAD:

Let

EGNET TIL:

Kajak, kano og SUP

DISTANCE:

Ca. 12-15 kilometer

THURØ RUNDT

Ligesom på Tåsinge er der rigeligt med isætningsmuligheder på Thurø. Her findes mange mindre havne og bådebroer, for her trives et rigt både- og lystfiskerliv. Dette er med til at skabe en nærværende stemning, der vidner om at dem, der bor på Thurø er forbundet med naturen og det omkringliggende farvand.

Nord for Thurø er farvandet så lavt at det forhindrer mange lystbåde i at komme herind. Men i kajak kan du padle her uden problemer og opleve den smukke kystnatur. Det er også værd at gøre et badeophold, hvis vandtemperaturen er til det, for badevandet er virkeligt lækkert.

THURØ REV OG THURØBUND
Flere steder langs Thurøs østkyst møder du kystskov, der vokser på skrænterne helt ned til vandkanten. Kysten oser af feriestemning med flere camping- og sommerhusområder. Og så ligger en af øhavets bedste badestrande, Smørmosen Strand, her. Smørmosen er en Blå Flag strand, som bl.a. betyder badevand af høj kvalitet.

På øens sydøstspids ligger Thurø Rev. Her er der shelterpladser til dig, der vil overnatte. Men det er også et skønt naturområde med strandeng, som tiltrækker rigtigt mange hav- og vadefugle. Der er derfor nogle steder, du ikke må færdes i fuglenes yngleperiode (1. marts – 15. juli). 

Når du runder Thurøs sydvesthjørne kommer du ind i det smukke, snoede farvand mellem Thurø og Tåsinge. Ved åbningen ind til Thurøbund ligger bugtede Kidholm og tiltrækker masser af fugleliv. Thurøbund er omkranset af stykker med grøn skov, der vokser på dynamiske skrænter, helt ned til vandkanten. Her ligger også rigtigt mange idylliske bådebroer, hvor du kan gøre ophold. I bugten ligger også Thurøbund Spejdercenter, hvor du kan slå dit telt op og overnatte. Udforsk smukke Thurøbund inden du vender tilbage mod det snoede farvand og runder Blåby. I kajak kan du padle under Thurødæmningen, men du skal være opmærksom på stærk strøm og kun gå under, hvis du har erfaringen til dette.    

 

BLÅ OPLEVELSER PÅ TÅSINGE OG THURØ

D. 23. maj 1955 strandede en sejhval i Lunkebugten ved Tåsinge. Sejhvalen var 18 meter lang og vejede 20 tons. Hvalen var blevet fanget i bugten, og blev et kæmpe tilløbsstykke, der fik trafikken på og omkring øen til at bryde sammen.

Skelettet af sejhvalen hænger nu på Naturama i Svendborg, hvor man kan studere den nærmere. Her hænger også en døgling, som ligeledes strandede i bugten, der pga. de mange hvalstrandinger fik tilnavnet ‘Hvalbugten. Hør Søren Larsen fortælle mere om hvalerne.