SEJLADS

SMÅLANDSFARVANDET VEST

RUNDT I SMÅLANDSFARVANDET

Velkommen til et ægte, lille sejlereventyr. Øer og sejlads er noget, der virkelig hører sammen, og her i den vestlige del af Smålandsfarvandet har du masser af mulighed for spændende ø-hop i smuk natur. Du kan f.eks. tage ud fra hyggelige Kragenæs Havn på Lolland, eller starte din tur med et besøg ind gennem smalle Sakskøbing Fjord. Tårs Vig er også et besøg værd for de naturinteresserede, da rigtigt mange fugle opholder sig her året rundt.

I Smålandsfarvandet ligger flere forskellige øer, der veksler i størrelse, naturtype og oplevelser. Askø er forbundet med Lilleø via en dæmning, og de to små øer byder på masser af hyggelige laguner og fugleliv. Sydvest for Askø ligger den lille holm, Lindholm. Her kan du ligge til ved en turbøje og nyde naturen og udsigten til alle øerne.

Femø er en kuperet ø, der bl.a. er kendt for sin populære jazzfestival. Læg til i havnen og nyde øens kulinariske og kulturelle oplevelser. Fejø Har en ret dynamisk kystlinje og masser af lækre laguner og sandstrande, og flere steder er der områder med strandeng. Dybvig Havn er enormt livlig og hyggelig om sommeren. Syd for havnen kan du lægge til ved endnu en turbøje. Halvøen Skalø er forbundet med Fejø til nordvest. Samlet kaldes de Æbleøerne grundet deres mange æbleplantager og æblesaftproduktion. Alle øerne bugner desuden af kulinarisk kvalitet og spændende events.

Vejrø er en privatejet ø, hvor du er velkommen til at besøge havnen. Der er ingen fast færgeforbindelse til øen, som man enten skal sejle eller flyve til. Du kan også sejle forbi Rågø og Rågø Kalv, der er vildtreservat og et meget vigtigt fugleområde. Her kan du bl.a. møde edderfugle, skarv, forskellige terner og måger. Store flokke af ænder og gæs opholder sig også på begge øerne, der er præget af strandenge og sandrevler. Du kan også opleve både sæler og marsvin her i farvandet mellem øerne.

Download Naturlandets app og se flere muligheder for oplevelser i Smålandsfarvandet.

UDGANGSPUNKT:

Kragenæs Marina, Guldborg Havn, Karrebæksminde m.fl. 

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I SMÅLANDSFARVANDET VEST

Fejø S
GPS position:
54° 56.85′ N 11° 25.698′ E

Lindholm
GPS position: 
54° 52.846′ N 11° 27.190′ E

BLÅ OPLEVELSER I SMÅLANDSFARVANDET VEST

Blå Oplevelsers Søren Larsen undersøger hvad der findes under overfladen i Smålandsfarvandet. Et enkelt stryg med et rejenet afslører en vrimmel af liv. På trods af at optagelserne er fra november, er der masser af rejer i nettet, og endda flere forskellige arter. Rejesæsonen starter ellers først i foråret og løber hen over sommeren.

Sortmundet kutling findes i stort antal ved Smålandsfarvandet. Fisken er en invasiv art, der kan være et problem for bl.a. rejerne, da den spiser rejeyngel. De hjemmehørende kutlinger kommer også til syne i nettet. De mindre kutlinger kaldes ’havets rugbrød’, da de er en vigtig del af havets fødekæde, og nødvendige for større fisk som havørred, torsk og pighvar. Se hvad der ellers gemmer sig i nettet i videoen her.