KULTUR

SALTHOLM & KØBENHAVN

SØFORTENE VED KØBENHAVN

Københavns befæstning består af en række land- og søfort, der er strategisk placeret rundt om byen. Kysten nord og syd for Københavns er derfor spækket med fort, der er bygget for at forsvare byen mod angreb fra søsiden. Til søs er det især tre fort, der er interessante at besøge.

Flakfortet ligger østligst af de tre fort. Det er en kunstigt skabt ø, der blev anlagt i 1910-1916. Du kan besøge Flakfortet i egen båd, og du må gerne gå i land, så længe du holder dig til de gældende regler.

Middelgrundsfortet er det nordligste fort. Det er ligeledes en kunstigt skabt ø, faktisk den største af sin slags uden fast forbindelse til land. Øen og fortet blev opført i 1890-94. I dag hedder øen Ungdomsøen. Den er ejet af Middelgrundsfonden og bliver brugt af det danske spejderkorps til forskellige aktiviteter, men er åben for besøgende.

Trekroner Fort ligger tættest på København, lige ved indsejlingen til havnen. Det er et populært udflugtssted for sejlere og kajakroere, og øens bygninger er spændende at gå på opdagelse i. Trekroner Forts nuværende placering blev skabt i 1786, men stod først færdig i 1828.

Læs mere om Københavns befæstning og de mange fort her.

Foto: Ib Aarmo

DANMARKS LODSMUSEUM

Er du nysgerrig efter at vide noget om den maritime kulturarv ved Øresund, så besøg Danmarks Lodsmuseum i Dragør.
Det er ikke så lige til at passere Øresund, der har mange lavvandede grunde og snævre sejlrender. Det har været en farefuld rejse for den, der ikke kendte farvandene. Men det gjorde folk fra Dragør. Så fra gammel
tid har lokale søfolk virket som lodser i Øresund. Dragør Lodseri blev grundlagt i 1684 af Christian V, og fra 1684-1984 har lodseriet beskæftiget 253 lodser.

Museet viser, hvordan lodserne arbejdede. Alle de udstillede genstandene er autentiske. Vi ser blandt andet lodsernes opholdsstue, kontorer, kortrum med alle de gamle bøger, søkort og lodsbøger. Men der er også skiftende udstillinger. Og selvfølgelig også sjove og lærerige aktiviteter for børnene. Vi ser også det gamle køkken med inventar, soveværelser og bad, samt bådsmændenes opholdsrum med udgang til det høje lodstårn.

BLÅ OPLEVELSER VED SALTHOLM OG KØBENHAVN

Havskildpadder er et sjældent syn i Danmark. Ikke desto mindre er enkelte dyr alligevel kommet på afveje og er havnet i danske farvande. Havskildpadderne tilbagelægger tusindvis af kilometer i de store have, bl.a. ved at følge havstrømmene rundt.

I januar 2020 valgte en havskildpadde den forkerte strøm og havnede på en strand på vestkysten. Her blev den fundet af nogle turister og efterfølgende bragt til Den Blå Planet. Den var noget underafkølet grundet det kolde vand, men med kyndig hjælp fra akvariets personale kom den sig godt.

I dag lever den i bedste velgående og svømmer fornøjet rundt i Oceanet akvariet på Den Blå Planet, hvor du kan besøge den.