SNORKLING & DYKNING

RINGKØBING FJORD

SNORKEL- OG DYKKERSPOT HVIDE SANDE

Det kan være en udfordring at finde de rigtige vejrforhold til et dyk ved Vesterhavet. Kraftig vind skaber ofte dårlig sigt og uroligt vand. Men er vejret og vandet stille, kan et dyk her være ret så spændende. Ved Hvide Sande er det muligt at tage et dyk langs stenmolen fra Vesterhavet og ind mod Ringkøbing Fjord.

Lige her mødes det salte vand fra Vesterhavet og det mere ferske fra fjorden. Det betyder at masser af fisk samles her, hvor næringen flyder og der er masser af gemmesteder blandt de store sten. Hvide Sande er ikke kun en erhvervsfiskerby, men også en lystfiskerby. Her ved molen står der ofte fiskere, der håber på at sild eller hornfisk bider på krogen.

Mellem de store sten vokser forskelligt tang og søsalat, og giver du dig god tid til at kigge i hulerne, kan du opleve mange forskellige fisk og dyr. Ålekvabben, som er den eneste danske fisk, der føder levende unger, findes her i stort antal. Du ser med stor sandsynlighed også flere store fiskestimer langs molen, store områder med muslinger og fiskeyngel i foråret. Stenmolen er et beskyttende hjem for mindre fisk. Andre fisk, du kan opleve her, er bl.a. tangspræl, ulk, tangsnarre, tangnål, krabber, søstjerner og forskellige fladfisk.

Er du rigtigt heldig kan du få et glimt at en sæl, der jager sild og andre fisk. Under vand ligger sælerne ofte på ryggen, når de jager. På den måde er deres øjne og deres sensitive knurhår rettet mod bunden, hvor de lynhurtigt opfanger bevægelse fra en flygtende fisk.

UDGANGSPUNKT:

Hvide Sande Nordmole

SVÆRHEDSGRAD:

Middel til øvet

FACILITETER:

Ingen

BLÅ OPLEVELSER I RINGKØBING FJORD

Mød Vestkystens blå brandmand!
Ved den danske vestkyst kan du om sommeren og efteråret ofte se den blå brandmand. Det er meget sjældent at den salt-glade gople bevæger sig ind i de mere ferske, indre farvande. Den blå brandmand er i samme familie som den mere kendte røde brandmand. Den blå brandmand er dog mindre og har færre tentakler. De har nældeceller, som de brænder deres bytte – eller uopmærksomme badegæster – med.

Heldigvis er danske brandmænd ikke farlige eller giftige, og rør man dem på toppen af klokken, brænder de ikke. Den blå brandmand er utroligt flot i farven, men selvom den er et smukt syn, er det ret irriterende at den lige skal finde vej til kysten midt i badesæsonen. Omkring februar frigøres den blå brandmand fra sit polypstadie, og vokser de næste par måneder op til omkring 15-20 cm i diameter.