KAJAK, KANO & SUP

RINGKØBING FJORD

RUNDT I RINGKØBING FJORD

Ringkøbing Fjord er et skønt sted at ro i kajak, så længe vejrforholdene er gunstige. Herude ved vestkysten er både natur og vejr lidt vildere, og derfor skal du være ekstra opmærksom og forberedt på eventuelle vejrskift. Når vestenvinden ikke raser byder fjorden på masser af oplevelser, både for kajak, kano og SUP. Til gengæld er vinden velkommen hos de mange wind- og kitesurfere, som fjorden er kendt for.

Der er mange isætningssteder langs fjordens kyst, da her ligger flere, både små og store, havne spredt i hele fjorden. Her er også masser af kystnære shelters, hvis du vil overnatte, og have hele fjorden og alle kringelkrogene med. Sidstnævnte er der mange af, og det er dem, der gør turen rundt i fjorden til noget helt specielt. Hele fjorden er naturreservat, hvilket betyder at området er beskyttet af en lang række regler.  

Når naturen skal i centrum, er det specielt to steder, der er interessante at besøge; Tipperne og Skjern Å-deltaet. Tipperne er ét af vores vigtigste fugleområder. Her yngler tusindvis af vade- og andefugle, og halvøen er et uundværligt sted for mange andre fugle at gøre ophold under træk.

Skjern Å løber ud i fjorden ved Danmarks største å-delta. Her slynger åen sig smukt gennem landskabet, og de omkringliggende søer og våde enge er et mekka for fugle, fisk, insekter og padder. Også vilde blomster og urter har fået gode leveforhold efter det omfattende arbejde med at gendanne åen i dens naturligste form. På øen Høje Sande, ud for å-deltaet, holder Danmarks største bestand af skestorke til. Du kan med fordel planlægge en tur op langs åen også.

Andre steder i fjorden ligger der også øer og holme, der tiltrækker fugle i stor stil. Fjordens kyst er præget af store områder med strandeng og rørskov. Du kan også tage afstikkere ned til Nymindegab, hvilket er en helt fantastisk smuk tur, til Bork Havn, eller via Falen Å til vikingehavnen, hvis du vil rejse tilbage i tiden.

UDGANGSPUNKT:

En af de mange havne i Ringkøbing Fjord

SVÆRHEDSGRAD:

Let til øvet

EGNET TIL:

Kajak, kano og SUP (kortere strækninger)

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER I RINGKØBING FJORD

Mød Vestkystens blå brandmand!
Ved den danske vestkyst kan du om sommeren og efteråret ofte se den blå brandmand. Det er meget sjældent at den salt-glade gople bevæger sig ind i de mere ferske, indre farvande. Den blå brandmand er i samme familie som den mere kendte røde brandmand. Den blå brandmand er dog mindre og har færre tentakler. De har nældeceller, som de brænder deres bytte – eller uopmærksomme badegæster – med.

Heldigvis er danske brandmænd ikke farlige eller giftige, og rør man dem på toppen af klokken, brænder de ikke. Den blå brandmand er utroligt flot i farven, men selvom den er et smukt syn, er det ret irriterende at den lige skal finde vej til kysten midt i badesæsonen. Omkring februar frigøres den blå brandmand fra sit polypstadie, og vokser de næste par måneder op til omkring 15-20 cm i diameter.