SEJLADS
RANDERS FJORD
FRA KYSTEN OG IND I FJORDEN
Når du sejler ind i Randers Fjord, venter et stykke unik natur, og yder- og inderfjorden er ret forskellige. Fjorden er kendt for sine omfattende rørskove, der omkranser store dele af fjorden. Men yderst, ved udmundingen til Kattegat, er det holme og sandrevler, der dominerer. Du kan eventuelt starte turen fra Bønnerup Havn, som ligger utroligt naturskønt på toppen af Djursland. Hold øje med sæler, der popper deres runde hoveder op over havoverfladen, marsvinenes trekantede rygfinner og store kolonier af havfugle. Vil du have god tid til at nyde naturen og dyrelivet, så læg til ved turbøjen syd for de to holme og sandrevlerne.
Randers Fjord er et sejladsområde, hvor du skal holde tungen lige i munden, og det starter allerede ved turen ind til Udbyhøj Lystbådehavn. Her går en smal sejlrende ind til den hyggelige havn, som helt sikkert er et besøg værd med sin skønne strand og mange blå aktiviteter. Her møder du også fjordens første kabelfærge, der trækkes på tværs af fjorden. Når du runder pynten og Udbyhøj Sydhavn begynder fjorden så småt at ændre karakter, og her begynder rørskovene. Herfra er der knap 10 kilometer ned til den særegne Kanalø, en meget aflang ø, der har lagt navn til den smalle sejlkanal mellem fastlandet og øen. Du kan dog godt gå på ydersiden af øen og lægge til ved turbøjerne her – og det er klart at anbefale, for her er enormt naturskønt.
På den modsatte side af fjorden ligger Mellerup Lystbådehavn, og lige syd for møder du den anden kabelfærge, der sejler mellem Voer Færgested. Her ligger også Kyst- og Fjordcentret, der er centrum for en lang række vandaktiviteter og formidlingsture ud i fjorden.
FJORDEN DELER SIG
Nu viser rørskoven sig for alvor med store områder på begge sider. Nord for halvøen, Piggen, ligger en turbøje med udsigt til fjordens måske smukkeste stykke rørskov. Små kanaler grener sig gennem skoven, og denne lille rør-jungle giver optimale leveforhold for en lang række fuglearter. Ikke kun vandfugle, som lappedykkere, ænder og svaner, men også småfugle, som den smukke skægmejse, der ynder at opholde sig på sivene. Her er også mange forskellige rovfugle, f.eks. fiskeørn, havørn og rørhøg, der jager fisk, fugle og padder ved det lave vand.
Herefter deler fjorden sig i to; den bredere Grund Fjord og den noget smallere kanal ind til byen. Grund Fjord er ét af de steder, hvor der vokser sø-kogleaks. En sivplante, der gennem generationer har været brugt til at producere bl.a. sivsko, kurve og meget andet. Efterhånden som du nærmer dig Randers, bliver vandet mere og mere fersk. Gudenåen har nemlig sit udløb ved Randers, og åen, som faktisk er Danmarks eneste flod, skaber et dynamisk landskab. Ved Dronningborg er der atter både hyggelig havn og flotte rørskove, inden Randers Lystbådehavn ligger klar til at modtage dig. Og når du nu er her – så tag en tur på land og oplev Gudenåens smukke udløb. Her er både fugletårn og naturcenter.

SVÆRHEDSGRAD:
Middel til øvet
DISTANCE:
Varierende (Randers Fjord er ca. 30 kilometer lang)
TURBØJER I RANDERS FJORD
Randers Sejlklub
GPS position:
56° 34′ 22″N 10° 15′ 19″E
GPS position:
56° 32′ 13″N 10° 13′ 37″E
Renden Ø
GPS position:
56° 32′ 22″N 10° 13′ 37″E
Ved Piggen
GPS position:
56° 29′ 1″N 10° 13′ 13″E
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER I RANDERS FJORD
Randers Fjord byder på rigtigt mange blå aktiviteter, uanset om du sejler, ror eller blot vil udforske fjordkysten i et par waders. Voer Færgested er et godt udgangspunkt for mange af aktiviteterne, da du kan komme på forskellige ture med Fjordcentret.
Du kan f.eks. låne en kano eller kajak og gå på opdagelse i den tætte rørskov, der flere steder omkranser den smalle fjord. Omtrent en sømil syd for færgestedet ligger et helt fantastisk område med damme og kanaler i rørskoven, som du kan ro imellem.
Hør Carsten Enemark fra Fjordcentret fortælle mere om mulighederne i Randers Fjord.