KAJAK, KANO & SUP

RANDERS FJORD

RUNDT I RANDERS FJORD

I Randers Fjord venter et kajakeventyr ud over det sædvanlige. Her mødes Kattegats salte vand med ferskvand fra vores største å, Gudenåen, som egentlig er en flod. Enorme områder med rørskov omkranser fjorden, og nogle steder udgør skovenes kanaler og damme en ren jungle-legeplads for dig i kajak eller kano. Ved fjordens udmunding i Kattegat er naturen væsentlig anderledes. Her afløses rørskovene af holme og sandrevler, hvor sæler og havfugle holder til.

Der er masser af isætningssteder langs fjorden, f.eks. i de mange hyggelige havne. Det afhænger af, hvor du vil hen og hvilken natur du vil opleve. Du kan også tage hele fjorden over nogle dage, for her er flere kystnære shelters, bl.a. ved Kanaløen, Albæk Landkanal og Lystbådehavnen Udbyhøj Syd. Har du ikke egen kajak, kan du tage på tur med Fjordcentret ved Voer Færgested. Det ligger godt i midten af fjorden, meget tæt på én af de flotteste rørskovområder.

Rørskovene er rige på fugleliv. Rørene giver fuglene ly for de kredsende rovfugle foroven, og egner sig fortræffeligt til redepladser for bl.a. lappedykkere, ænder og svaner. Du kan også opleve fiskehejre, sølvhejre og en masse småfugle, som f.eks. den smukke skægmejse, der ynder at sætte sig på rørene i små flokke. Rovfugle som fiskeørn, rørhøg og havørn spottes også regelmæssigt i området på jagt efter fisk, fugle og padder.

NOGET FOR ENHVER SMAG
Har du det fint med det lave vand, kan du også tage en tur ind i Grund Fjord. Her vokser sivplanten sø-kogleaks, der gennem generationer har været brugt til at producere bl.a. sivsko, kurve og meget andet. Gudenåens delta lige vest for Randers Havn er også et utroligt smukt område at gå på opdagelse i. Og du kan jo tage så langt ind langs åen, som du ønsker.

Men er du mere til duften af hav og saltvand, skal du gå på opdagelse ved fjordens udmunding. Øst for Udbyhøj Lystbådehavn ligger et større område med holme, ’polder’ og sandrevler. Disse er en del af Sødring Vildtreservat, der strækker sig herfra og op til Mariager Fjords udmunding. Her kan du være heldig at komme tæt på nysgerrige sæler og marsvin. Der er adgangsforbud på øerne i fuglenes yngletid (1. april – 15. juli). Det er for at beskytte de mange fugle, der yngler her i kolonier. Her kan du bl.a. opleve forskellige måge- og ternearter, ænder som f.eks. gravand, skarv og vadefugle som strandskade og ryler. Du kan også være heldig at få et glimt af den oceaniske sule i efterårsmånederne.

Randers Fjord har en meget smal sejlrende, og det betyder at du skal dele farvandet med bl.a. de store skibe, der skal ind til Randers, så vær altid opmærksom.

UDGANGSPUNKT:

Udbyhøj, Mellerup, Voer Færgested, Uggelhuse, Dronningborg, m.fl. 

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak, kano, SUP

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER I RANDERS FJORD

Randers Fjord byder på rigtigt mange blå aktiviteter, uanset om du sejler, ror eller blot vil udforske fjordkysten i et par waders. Voer Færgested er et godt udgangspunkt for mange af aktiviteterne, da du kan komme på forskellige ture med Fjordcentret.

Du kan f.eks. låne en kano eller kajak og gå på opdagelse i den tætte rørskov, der flere steder omkranser den smalle fjord. Omtrent en sømil syd for færgestedet ligger et helt fantastisk område med damme og kanaler i rørskoven, som du kan ro imellem.

Hør Carsten Enemark fra Fjordcentret fortælle mere om mulighederne i Randers Fjord.