TÆT PÅ HAVET

ØRESUND NORD

ØRESUNDSAKVARIET

Øresundsakvariet, et lille akvarie ved havnen i Helsingør, er et must-see for hele familien, og alle andre, der vil lære noget om livet under overfladen i Øresund. Hvad det mangler i størrelse gør det så rigeligt op for i massevis af kvalitetsformidling. Smukke, velholdte akvarier møder dig, og allerede ved indgangen er der lagt op til fordybende læring og sjove oplevelser ved rørebassinet. Interaktive skærme fortæller om de dyr, du kan se i de forskellige akvarier. Her er biotopakvarier, der viser forskellige bundtyper og det dyre- og planteliv, der er tilknyttet, og så er der temaakvarier, der fremhæver dyr med f.eks. en interessant adfærd. Der findes også et vandlaboratorie og en hyggelig butik til dem, der elsker hav-souvenirs.

Den spændende formidling er ikke forbeholdt akvariets fire vægge. I sommer og efterår tilbyder de nemlig en lang række guidede bådture og udflugter, hvor du kan stifte bekendtskab med dyrelivet i Øresund. Hele fire slags safari er på programmet, hvor du kan være heldig at opleve henholdsvis marsvin, sæler, havfugle og tun. Øresund har en stor bestand af marsvin, og de senere år er der kommet flere og flere sæler til. På en havfugle safari kan du opleve efterårstrækket af bl.a. suler og alkefugle, og på en tunsafari søges der efter den store atlantisk blåfinnede tun, der er vendt tilbage til Øresund efter mange årtiers fravær. Ofte kan tunen ses springende ud af vandet.

Øresundsakvariet er en del af Københavns Universitet og har en aktiv skoletjeneste med masser af tilbud til eleverne, hvor de f.eks. kan snorkle eller være havforsker for en dag.

ADRESSE:

Strandpromenaden 5
3000 Helsingør
oresundsakvariet@bio.ku.dk
+45 35 32 19 70

BLÅ OPLEVELSER I ØRESUND NORD

Den blåfinnede tun er tilbage i Øresund!

I 60 år har den enorme fisk været forsvundet fra danske farvande, men de senere par år er der kommet flere og flere til. Fiskens tilbagevenden skyldes til dels flere restriktioner på erhvervsfiskeri. Samtidig fungerer Øresund som en tragt, hvor store stimer af mindre fisk, som f.eks. sild og makrel, passerer mellem Kattegat og Østersøen. Det gør farvandet til et fantastisk spisekammer for tunen, der kan blive over 3 meter lang og veje op til 700 kilo.

I Øresund bliver de springende tun på jagt et mere og mere almindeligt syn. Mange tror at det er en ny art, der gør indtog herhjemme, men faktum er at den blot er vendt hjem. Hvis du vil opleve den blåfinnede tun i Øresund kan du tage med Øresundsakvariet på guidet tunsafari.