VANDRERUTER

ODENSE FJORD

ENEBÆRODDE RUNDT

Enebærodde er den kaskelot-formede halvø, der strækker sig ud fra Odense Fjords nordvestligste hjørne. Spidsen af Enebærodde, ved fyret, markerer grænsen mellem Kattegat i nord og Odense Fjord i syd. Fra fyret er der kun et par hundrede meter over til den anden side af fjorden til Lodshuse. Området her ved indsejlingen til fjorden kaldes Gabet. Her er meget kraftig strøm, så hvis du vil bade på din vandretur, er det ikke her. Men når det så er sagt er der masser af andre steder, hvor du roligt kan tage en badetur langs Enebæroddes kyst.

Biler er ikke tilladt på Enebærodde, så du skal parkere ved Enebærodde Strand og Halshusene. Herfra går vejen ud langs en smal tange, før halvøen åbner sig og bliver større. Når du er på Enebærodde skal du holde dig til stierne, men ellers må du gerne færdes på stranden. Det er for at beskytte den enestående natur, der trives rigtigt godt her. På din tur kommer du både gennem områder med skov og hede, hvor de enebærkrat, der har givet halvøen dens navn, vokser. Også lyng blomstrer her, og det gør sensommer-turen ekstra smuk.

ET RIGT DYRELIV
På Enebærodde kan du møde græssende kvæg helt nede i strandkanten. De går frit rundt og sørger for naturplejen, så du skal huske at respektere dem og holde afstand. Du kan også være heldig at se nogle af de mange hugorme, der trives her. På solrige dage ligger de og varmer sig på stier og strand, så nyd dem på afstand. Her skal du også holde øje med rovfugle, især havørnen, som bruger hele Odense Fjord.

På Enebæroddes ydre del mod Kattegat finder du de lækre sandstrande og en fantastisk udsigt til Samsø, Hindsholmhalvøen og Fyns Hoved, og på den indre del er der udsigt til Odense Fjord. Denne del af fjorden er fredet, og her kan du opleve rigtigt mange vadefugle, der finder føde ved de lavvandede områder. På spidsen af Enebærodde, ved Gabet, ligger Enebærodde Fyr, der som så mange andre fyr har gennemgået en del ændringer. Selve tårnet blev opført i 1896 og er 14 meter højt.

UDGANGSPUNKT:

Enebærodde Strand, Halshusene

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

FACILITETER:

Ingen

DISTANCE:

Ca. 12 kilometer

BLÅ OPLEVELSER I ODENSE FJORD

Odense Havn er en travl erhvervshavn, der skaber trafik gennem fjorden på alle tider af døgnet. Men det kræver sit at navigere igennem fjorden med et stort skib. Odense Fjord er nemlig ret lavvandet, og derfor skal man sejle gennem en smal rende på 11 meters dybde for at komme sikkert i havn. Derfor ligger der ved Gabet en lodsbåd, der er bemandet på alle tider af døgnet. Her er lodserne klar til at assistere kaptajnerne på de store skibe, når de skal på den udfordrende tur gennem fjorden.

Lars Hansen fra DanPilot fortæller om livet som lods i Odense Fjord – et job der kan være ret så krævende til tider. Men naturoplevelser har der været masser af i hans 25 år lange virke som lods, og marsvin, sæler og spændende havfugle er en del af hverdagen.