SEJLADS

ODENSE FJORD

GENNEM ODENSE FJORD

Odense Fjord er en speciel oplevelse for sejlere. Ikke mange steder i Danmark kan man sejle gennem en så lang menneskeskabt kanal, som den, der fører ind til Odense Havn og hjertet af H.C. Andersens fødeby. Men inden du kommer så langt er der masser af oplevelser på turen ind i fjorden. Den lavvandede fjord byder nemlig på flere små, hyggelige havne, rigtigt mange holme og øer og et spændende dyreliv.

Det er vigtigt at følge sejlrenden, for der er mange steder en kølbåd bliver udfordret pga. den lave dybde. Samtidig er der en livlig erhvervstrafik til og fra Odense, som du skal holde øje med. Turen kræver derfor at du er årvågen, men belønninger i form af rolige bugter og smuk natur, er der masser af.

HYGGELIGE HAVNE
Indgangen til Odense Fjord ligger mellem to halvøer, og området her kaldes Gabet. Naturskønne Enebærodde ligger til styrbord på vej ind i fjorden. På den anden side af denne kaskelot-formede halvø ligger en turbøje, som indbyder til et kortere ophold, inden du tager hul på fjordens perler – eller som kan benyttes til et dejligt punktum efter de mange oplevelser.

I dette nordvestlige hjørne af fjorden er det bl.a. Otterup Lystbådehavn, også kaldet Egensedybet, der er et besøg værd, især hvis man er fan af små og rolige havne. I området her ligger også øen Leammer, hvor havørne periodevis har ynglet, samt nogle andre mindre øer. Vær opmærksom på at der er tidspunkter på året, hvor du ikke må gå i land på disse. 

VIGELSØS SMUKKE NATUR
I den modsatte side af fjorden er det Bregnør Fiskerleje, der kan være en oplevelse værd. Havnen var tidligere en aktiv fiskerihavn, men i dag er der mere ro på. Lægger du til her, kan du med fordel tage turen til Munkebo bakke, der giver dig en skøn udsigt over Odense og Kerteminde Fjorde. 

Længere inde i fjorden ligger havnen Klintebjerg, og du passerer også Vigelsø. Kan du lægge til og komme i land her, er det en utrolig flot vandretur rundt på øen. Her skal du også holde øje med fjordens havørne, der kommer vidt omkring. Men netop på Vigelsø kan du opleve mange andre spændende fugle. Store flokke af svaner og andefugle, samt mange forskellige arter af vadefugle kan opleves ved Vigelsøs laguner og strandenge. 

LANGS KANALEN
Odense Kanal er menneskeskabt og blev indviet i 1803 efter 8 års gravearbejde med håndskovle af et par hundrede arbejdere. Det i sig selv noget af en bedrift, man kan forundres over på turen genne kanalen. Kanalen blev gravet for at skabe en handelsvej til Odense, og derfor møder du masser af erhvervstrafik.  Halvøen Stige Ø, strækker sig langs bagbord, og det er et populært udflugtsmål for naturhungrende byboere. Her er der masser af aktiviteter at give sig til, og også her er der en fin lystbådehavn. Endelig åbner Odenses store og moderne havn sig i bunden af fjorden, sammen med storbyens mange oplevelser. 

 
UDGANGSPUNKT:

F.eks. Bogense eller Kerteminde Marinaer

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

13-20 kilometer

TURBØJER I ODENSE FJORD

Gabet
GPS position:
55° 30.9132′ N 10° 32.925′ E

 



BLÅ OPLEVELSER I ODENSE FJORD

Odense Havn er en travl erhvervshavn, der skaber trafik gennem fjorden på alle tider af døgnet. Men det kræver sit at navigere igennem fjorden med et stort skib. Odense Fjord er nemlig ret lavvandet, og derfor skal man sejle gennem en smal rende på 11 meters dybde for at komme sikkert i havn. Derfor ligger der ved Gabet en lodsbåd, der er bemandet på alle tider af døgnet. Her er lodserne klar til at assistere kaptajnerne på de store skibe, når de skal på den udfordrende tur gennem fjorden.

Lars Hansen fra DanPilot fortæller om livet som lods i Odense Fjord – et job der kan være ret så krævende til tider. Men naturoplevelser har der været masser af i hans 25 år lange virke som lods, og marsvin, sæler og spændende havfugle er en del af hverdagen.