SEJLADS
NYBORG FJORD
RUNDT I NYBORG FJORD
I bunden af Nyborg Fjord ligger Nyborg Marina og resten af havnen med masser af liggepladser. Havneområdet i sig selv er ganske charmerende og meget tæt på centrum. Når du skal udforske Nyborg Fjord i båd er der masser af turbøjer at gøre ophold ved undervejs, hvor du kan snorkle, fiske eller bare nyde omgivelserne.
Hvis du sejler langs kysten sydpå, så gør dig selv den tjeneste at tage et lille kig ind i bugten ved Avernakke. Her ligger et par turbøjer, som giver dig mulighed for at nyde de mange fugle i området. Du kan kun komme helt ind til den lille fritidshavn, hvis du sejler i en lille motorbåd eller jolle, da her er meget lavt i den smalle rende mellem den lange sandtange og havnen. Men området er spændende, for mange forskellige fugle holder til i rørskoven og ved dæmningen ind til Holckenhavn Fjord.
KYSTSKOV OG ØDE STRAND
På tangen yngler flere fugle, så det er en god idé at holde afstand og bruge en kikkert. Svaner, edderfugle, skarver og forskellige måger holder til i den lille vig. Men kigger du op kan du være heldig at opleve en af de havørne, der frekventerer området. Fiskehejrer kommer også regelmæssigt forbi og gemmer sig i rørskoven. I efteråret kan du være heldig at opleve en slags ’mini sort sol’, når stærene samler sig i flotte formationer over Holckenhavn Fjord, mens solen går ned.
Længere mod syd møder du Kajbjergskoven, som ligger helt ned til vandet. Du passerer klinter og marker inden et lækkert stykke strand åbner sig. Her er også turbøjer, og det klare vand med sandbund og store sten indbyder til en svømme- eller snorkeltur.
Stranden er ikke så nem at komme til fra land, og du vil derfor ofte opleve at der ikke er mange mennesker i nærheden. Har du en lille gummibåd med, er det værd at tage en tur i land og opleve skoven, som vrimler med rådyr og dådyr. Man kan nemt bruge en hel dag her, eller man kan kombinere sejlturen med en tur rundt om Slipshavn og Knudshoved.
UDGANGSPUNKT:
Nyborg Marina
SVÆRHEDSGRAD:
Let
DISTANCE:
Varierende
TURBØJER VED NYBORG
Slipshavn v/ den røde lade
GPS position:
55° 17.279′ N 10° 49.453′ E
GPS position:
55° 17.417′ N 10° 49.399′ E
Nyborg Fjord Avernakke
GPS position:
55° 17.912′ N 10° 46.972′ E
Nyborg Fjord Avernakke
GPS position:
55° 17.819′ N 10° 46.938′ E
Kajberg Skov
GPS position:
55° 16.574′ N 10° 47.349′ E
UDGANGSPUNKT:
Nyborg Marina
SVÆRHEDSGRAD:
Let til middel
DISTANCE:
Varierende
TURBØJER VED NYBORG
Slipshavn v/ den røde lade
GPS position:
55° 17.279′ N 10° 49.453′ E
GPS position:
55° 17.417′ N 10° 49.399′ E
Nyborg Fjord Avernakke
GPS position:
55° 17.912′ N 10° 46.972′ E
Nyborg Fjord Avernakke
GPS position:
55° 17.819′ N 10° 46.938′ E
Kajberg Skov
GPS position:
55° 16.574′ N 10° 47.349′ E
SLIPSHAVN OG KNUDSHOVED
Fra Nyborg Marina kan du også sejle langs Knudshoved halvøen. Først passerer du nogle af de gamle færgelejer, hvor jernbanefærgerne lå inden Storebæltsforbindelsen blev fast. Det er forunderligt at forestille sig, hvordan det nu øde område på land var præget af konstant travlhed og trafik, når togene fra Fyn og Jylland kørte ombord på færgerne og folk vinkede farvel til passagererne fra de glasindrammede landgangsbroer.
Efter du passerer erhvervshavnen, kommer en smuk, lavvandet lagune og så Slipshavn. Marinestationen huser i dag hjemmeværnsaktiviteter, men har tidligere fungeret som havn, toldsted og lodsstation. Der blev i 1600-tallet bygget en skanse til beskyttelse af orlogsfartøjer og under første Verdenskrig blev der etableret en station for ubåde og vandflyvemaskiner. Ved Slipshavn ligger to turbøjer, som du kan benytte når området skal udforskes.
SPÆNDENDE KYST- OG VADEFUGLE
Området fra Slipshavn til molen ved Knudshoved er utroligt smukt. Her lever der masser af marsvin og af hav- og kystfugle kan du opleve bl.a. toppet skallesluger, havterner og edderfugle. Strandengen og Østerø Sø med dens rørskov og vadeområder er et fantastisk sted at spotte forskellige fugle. Afhængig af sæsonen kan du se pibeænder, grågæs, gravænder, stor præstekrave, strandskade og klyde. Så sæt farten ned og tag kikkerten frem.
Inden længe viser Storebæltsbroen sig i al sin pragt og klinten med Knudshoved fyr på toppen rejser sig. Her ligger havnebassinet, hvor de gamle bilfærger holdt til. Området er i dag yndet lystfiskerfarvand, ligeså er bropillerne. Sejl under broen og nordpå langs Nyborgs lækre sandstrande. Her møder du flere klinter og smuk kystskov. Langs hele dette område skal du holde udkig efter marsvin, der bryder havoverfladen med deres lille trekantede rygfinne.
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER I NYBORG FJORD
Hvad sker der egentlig under båden, når du ligger ved en turbøje?
Her i Nyborg sker der en hel masse! Bl.a. kan du møde stor tangnål, som er vores næststørste nålefisk med sine helt op til 46 cm. Stor tangnål har yngletid i juli til oktober, og her overfører hunnen ca. 200 æg til forskellige hanner, der bærer dem i sin rugepose. En stor han kan bære op til 500 æg.
Arten er en passiv jæger, som ligger stille på bunden og venter på sit bytte.
Forbipasserende smådyr suges ind i toppen af fiskens pipettelignende mund. Føden udgøres især af små fritsvømmende krebsdyr og fiskeyngel.
Så hop i vandet med maske, snorkel og svømmefødder næste gang, du ligger for svaj ved en turbøje!