KAJAK, KANO & SUP

NYBORG FJORD

KAJBJERG SKOVEN

En tur i kajak til Kajbjergskoven er en fantastisk måde at opleve naturen langs kysten på. Du kan komme helt tæt på de mange spændende havfugle, når du glider langs rørskov, klinter, skov og strand. Nyborg Marina har isætningssted til kajak, og når du følger kysten rundt til venstre fra marinaen, kommer du forbi Koppers fabrikken. Ro langs molen, under broen og ind i den lille bugt ved Avernakke.

Rørskoven ved Holckenhavn dæmningen gemmer på mange forskellige fuglearter, som svaner, fiskehejrer og forskellige ænder. Du kan også være heldig at spotte en havørn i området. Du kan ro ind mellem den lange sandtange og havnen, men hold tungen lige i munden. På sandtangen holder mange fugle til, både skarver, svaner og forskellige måger.

Det lille område ved ’Lillestrand’ og fritidshavnen er utroligt charmerende. I sensommeren kan du opleve en slags ’mini sort sol’, når stærene samler sig i flotte, dynamiske formationer over Holckenhavn Fjord. Der kan dog være kraftig strøm under dæmningen og det anbefales ikke at ro under broen og ind i fjorden. Lig i stedet stille og nyd livet i rørskoven, men sørg for at respektere dyrelivet.

KLINTER OG MARKER
Når du fortsætter sydpå langs kysten møder du et skønt, dansk landskab når det er bedst. Klinter med træer og udstrakte marker åbner sig for dig indtil du kommer til området, hvor markerne afløses af tæt skov. Lige her er en skøn, lille strand, som man ofte har for sig selv, da den er svær at komme til fra land. Vandet er klart og indbyder til at gå i land og nyde frokosten eller en badetur. 

Under kajakken kan du se store, flotte sten på bunden med farvestrålende tang og fiskestimer. Tag svømmefødder, maske og snorkel med i kajakken, og så er du klar til en helt fantastisk oplevelse, både over og under vand. På land er det værd at tage en lille vandretur i den flotte skov eller blot nyde et dejligt strandophold inden turen går langs kysten tilbage til havnen. 

 
UDGANGSPUNKT:

Nyborg Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

EGNET TIL:

Kajak, SUP (øvet, eller hvis du går i fra Kajbjerg)

DISTANCE:

Varierende

UDGANGSPUNKT:

Nyborg Marina

SVÆRHEDSGRAD:

Let til øvet

EGNET TIL:

Kajak, SUP (øvet, eller hvis du går i land fra Slipshavn)

DISTANCE:

Varierende

SLIPSHAVN

Nyborg Fjord er et skønt sted at ro i kajak. En tur til Slipshavn og Knudshoved halvøen byder nemlig på lavvandede kystlaguner, der kun kan udforskes i kajak. Sådan en møder du på vej til Slipshavn, når du har passeret færgelejerne og erhvervshavnen. Her kan du roligt ligge dig og observere livet omkring dig. Havterner jager ofte her og det er fascinerende at se, når de bombe-dykker ned i vandet og kommer op med en fisk i næbet. Her kan du også se, hvordan det ser ud, når menneskedyret spiller golf – der ligger nemlig en golfbane lige ned til vandkanten!

Endnu en lagune åbner sig ved marinestationen. Her bliver meget lavvandet og nogle gange er her masser af sandbanker, som tiltrækker en lang række vadefugle, som f.eks. strandskaden, der med sit lange, røde næb finder muslinger og krebsdyr i det våde sand.

EN LIVLIG STRANDENG
Fortsætter du rundt om marinestationen, kan du ro et godt stykke langs kysten hen til Knudshoved Fyr. Strandengen breder sig flot og grøn og tiltrækker et mylder af dyr. Afhængig af årstiden kan du opleve store flokke af grågæs, skarver, pibeænder, gravænder, klyder og mange flere kyst- og vadefugle. Helt nede ved strandkanten kan du ofte se store præstekraver, der løber langs sandet i livlig flok. De letter lynhurtigt i kvidrende kor, for at lande lidt længere henne ad kysten.

Lige på den anden side af stranden ligger Østerø Sø med rørskov og gemmesteder for dyrene. I området bor en ret stor harebestand og det er ikke ualmindeligt at se harer fra vandsiden. Ved klinten hvor Knudshoved Fyr står på toppen, yngler svaler i huller i klinten i foråret.  På den anden side af fyret er der en hyggelig lille sandstrand, som er oplagt at tage en pause ved og spise frokosten. Her er mange marsvin i området, og toppet skallesluger ses her også ofte. 

Er du klar på en længere tur, kan du ro under Storebæltsbroen og langs de mange sandstrande nordpå. Vær opmærksom på strøm og vindskift, når du kommer under broen. Du kan også vælge at ro udenom molen og ind i det store havnebassin, hvor bilfærgerne lagde til. Faktisk kan du ro helt ind i færgelejerne, som er en ret speciel oplevelse. Inde i havnebassinet er der også en skøn strand at tage ophold på. 


BLÅ OPLEVELSER I NYBORG FJORD

Hvad sker der egentlig under båden, når du ligger ved en turbøje?

Her i Nyborg sker der en hel masse! Bl.a. kan du møde stor tangnål, som er vores næststørste nålefisk med sine helt op til 46 cm. Stor tangnål har yngletid i juli til oktober, og her overfører hunnen ca. 200 æg til forskellige hanner, der bærer dem i sin rugepose. En stor han kan bære op til 500 æg.

Arten er en passiv jæger, som ligger stille på bunden og venter på sit bytte.
Forbipasserende smådyr suges ind i toppen af fiskens pipettelignende mund. Føden udgøres især af små fritsvømmende krebsdyr og fiskeyngel.

Så hop i vandet med maske, snorkel og svømmefødder næste gang, du ligger for svaj ved en turbøje!