SNORKLING & DYKNING

LIMFJORDEN SYD

ODDESUND

Ved Oddesundbroen er Limfjorden smallest, og det betyder et rigt liv under overfladen, da strømmen bringer en masse næring med sig. Du kan opnå en dybde på 10-20 meter tæt på kysten, men du skal være opmærksom på strømmen. Du behøver dog ikke ned på de dybder for at opleve noget af det spændende dyreliv, som Limfjorden byder på lige her. Du kan gå ud fra Gl. Færgevej nord for broen ved Grisetå Odde.

Stedet er populært blandt dykkere, bl.a. fordi du her kan finde hummere. De gemmer sig i de mange huler mellem stenene. Bunden er forholdsvis varieret, og du møder både sandbund, stenrev og tangbælter. Du finder næsten alle slags fladfisk her, f.eks. kan du støde på den flotte gråtunge, der foretrækker en lidt mudret sandbund.

Du kan også møde en lang række andre spændende dyr her, f.eks. ulk og stankelbenskrabber. Og så kan du finde flere steder, der er overbegroet med de flotte sønelliker, der står med deres orange, røde og hvide farver og filtrerer vandet for smådyr.

UDGANGSPUNKT:

Gl. Færgevej

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

FACILITETER:

Ingen

BLÅ OPLEVELSER I LIMFJORDEN SYD

Den sydvestlige del af Limfjorden har de seneste par år været hjemsted for en lille flok øresvin. Og selvom det ikke er unormalt at delfiner gæster danske farvande, er denne flok lidt speciel. Takket være et samarbejde mellem danske naturfotografer og skotske forskere, har man nemlig kunne identificere delfinerne og fundet ud af, at de kommer fra Moray Firth fjorden i Skotland.

Flokken er dog siden ankomsten til Limfjorden blevet halveret, idet nogle af delfinerne – hvoraf de fleste har Star Wars inspirerede navne – er svømmet mod østlige farvande. Tilbage i Thyborøn-kanalen er dog stadig tre delfiner, der nyder godt af de mange sild i området. Det gælder bl.a. hunnen Chewbacca, der faktisk er mor til delfinen Yoda (lokalt kaldet Delle) i Svendborg!

Du kan ofte se delfinerne fra land, og tager du ud i båd, så husk altid at holde god afstand til de vilde dyr (mindst 100 meter), og lade dem komme til dig.

Foto: Morten Aagaard