SEJLADS

LIMFJORDEN SYD

RUNDT I LIMFJORDEN SYD

Limfjorden er, med rette, kendt som ét af vores smukkeste og bedste sejladsfarvande. Her er massevis af øer, vige og bugter, hvor sejleren kan komme helt tæt på naturen, og sammen med de mange hyggelige kystbyer og havne, er der noget for enhver smag. Fra vest kommer du ind i Limfjorden ved Thyborøn. Thyborøn er en charmerende fiskerby, der bugner af tilbud til familien i form af forskellige museer, et akvarie og andre oplevelsestilbud, som alle relaterer til havet i et eller andet omfang. I havnen kan du ofte opleve spættede sæler og gråsæler, samt spændende havfugle som f.eks. lomvie.

I denne første del af Limfjorden er der flere, store vindmøller side om side med sælfyldte sandbanker, der også tiltrækker forskellige havfugle. Gør et stop i Lemvig og nyd den hyggelige by og havnens lækre spisesteder. Eller brug i stedet turbøjerne nord for byen ved Gjelleroddes strandeng.

I Limfjorden skal man under en del broer, der forbinder de forskellige øer med fastlandet. Ved Oddesund møder du den første klapbro, og herefter kan turen f.eks. gå til Venø og Venøbugten, hvor lækre Limfjordsøsters, fugleområdet Nørskov Vig, Struer by og den nye Handbjerg Marina, der ligger på sin egen cirkelformede ø, venter. Masser af turbøjer venter omkring Venø, og her kan du nyde roen og de sæler, der næsten med garanti stikker hovedet op ad vandet for at undersøge, hvad du er for en.

MOD ØST OG VEST
Mod nordvest ligger Mors, og du kan enten tage østom til den nordlige del af Limfjorden, eller du kan kringle dig vestom. Den østlige strækning byder på bl.a. turbøjer i Harre Vig, Sallingsundbroen og den hyggelige by og havn, Glyngøre. Herefter kan du fortsætte forbi Fur og ned mod Hvalpsund, Skive og Hjarbæk Fjord. På denne tur skal du kigge efter sæler og store flokke af havfugle ved Rotholmene, og du kan nyde de mange turbøjer i Skive Fjord og Lovns Bredning. Du bør også opleve det skønne strand- og havneområde ved Virksund.

Turen mod vest tager dig omkring Jegindø og Thyholm, hvorefter et stort naturområde med strandeng og holme møder dig. Agerø huser et vigtigt fuglereservat, hvor den arktiske lysbugede knortegås overvintrer. Den smukke fugl yngler i Grønland og på Svalbard, og har altså udset sig Agerø som det perfekte vinter-retræte.
Herefter åbner sundet sig lidt på vejen rundt om Mors, Limfjordens største ø, og turen tager dig op til de smukt beliggende havne på hver side af Vildsundbroen – og til den nordlige del af Limfjorden.

UDGANGSPUNKT:

Thyborøn Lystbådehavn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I LIMFJORDEN SYD

Follup Odde N
GPS position:
56° 35′ 11″N 8° 17′ 39″E

Venø V-1
GPS position: 
56° 31′ 48″N 8° 37′ 28″E

Astrup Vig
GPS position:
56° 39′ 48″N 9° 6′ 24″E

Viborg Sejlklub
GPS position:
56° 36′ 13″N 9° 17′ 19″E

Se flere turbøjer i Limfjorden Syd her

BLÅ OPLEVELSER I LIMFJORDEN SYD

Den sydvestlige del af Limfjorden har de seneste par år været hjemsted for en lille flok øresvin. Og selvom det ikke er unormalt at delfiner gæster danske farvande, er denne flok lidt speciel. Takket være et samarbejde mellem danske naturfotografer og skotske forskere, har man nemlig kunne identificere delfinerne og fundet ud af, at de kommer fra Moray Firth fjorden i Skotland.

Flokken er dog siden ankomsten til Limfjorden blevet halveret, idet nogle af delfinerne – hvoraf de fleste har Star Wars inspirerede navne – er svømmet mod østlige farvande. Tilbage i Thyborøn-kanalen er dog stadig tre delfiner, der nyder godt af de mange sild i området. Det gælder bl.a. hunnen Chewbacca, der faktisk er mor til delfinen Yoda (lokalt kaldet Delle) i Svendborg!

Du kan ofte se delfinerne fra land, og tager du ud i båd, så husk altid at holde god afstand til de vilde dyr (mindst 100 meter), og lade dem komme til dig.

Foto: Morten Aagaard