KULTUR

LIMFJORDEN SYD

SEA WAR MUSEUM

Sea War Museum fortæller den grumme historie om verdens største søslag, Jyllandsslaget. Under Første Verdenskrig, nærmere bestemt i 1916, mødtes britiske og tyske krigsskibe i Nordsøen ud for Thyborøn, til et skæbnesvangert slag, der kostede næsten 9.000 menneskeliv. 25 ud af 250 skibe gik til bunds under den 12 timer lange kamp.

I dag er der rejst en mindepark for de omkomne i klitterne ved museet. Her står 25 stenfigurer, der repræsenterer stævnen på hvert af de sunkne skibe. Omkring stenene står en række høje og tynde figurer, der repræsenterer de mange omkomne. Det er en både smuk og sælsom oplevelse at gå rundt blandt figurerne og spejde mod havets horisont, hvor slaget fandt sted for mere end 100 år siden.

Sea War Museum og Mindeparken for Jyllandsslaget ligger midt i et centralt oplevelsesområde i Thyborøn, hvor mange andre maritime oplevelser venter, bl.a. Ravhuset, Sneglehuset og Jyllandsakvariet.

ADRESSE:

Sea War Museum
Kystcentervej 11
7680 Thyborøn
contact@seawarmuseum.dk

BLÅ OPLEVELSER I LIMFJORDEN SYD

Den sydvestlige del af Limfjorden har de seneste par år været hjemsted for en lille flok øresvin. Og selvom det ikke er unormalt at delfiner gæster danske farvande, er denne flok lidt speciel. Takket være et samarbejde mellem danske naturfotografer og skotske forskere, har man nemlig kunne identificere delfinerne og fundet ud af, at de kommer fra Moray Firth fjorden i Skotland.

Flokken er dog siden ankomsten til Limfjorden blevet halveret, idet nogle af delfinerne – hvoraf de fleste har Star Wars inspirerede navne – er svømmet mod østlige farvande. Tilbage i Thyborøn-kanalen er dog stadig tre delfiner, der nyder godt af de mange sild i området. Det gælder bl.a. hunnen Chewbacca, der faktisk er mor til delfinen Yoda (lokalt kaldet Delle) i Svendborg!

Du kan ofte se delfinerne fra land, og tager du ud i båd, så husk altid at holde god afstand til de vilde dyr (mindst 100 meter), og lade dem komme til dig.

Foto: Morten Aagaard