KAJAK, KANO & SUP

LIMFJORDEN SYD

VENØ BUGT

Limfjorden er et helt fantastisk område til kajakoplevelser. Og faktisk er der så mange oplagte steder til en kortere eller længere kajaktur, at det kan være svært at vælge. Limfjorden er derfor mere end egnet til en decideret kajakferie, eller som et sted, du skal besøge gentagne gange for at få det hele med. Flere kystnære shelters og campingpladser gør det muligt at overnatte tæt på kajakken, hvis du ikke er til den helt primitive bivuak på en strand.

Venø og Venøbugten er et skønt sted til en god, lang dagstur, eventuelt med en enkelt overnatning. Der er shelters ved Handbjerg Marina og campingplads på Venø. Der er mange isætningssteder, f.eks. i Struer, ved Handjerg Marina eller ved Kleppen. Vær opmærksom på stærk strøm ved overfarten mellem Venø og fastlandet. Tag eventuelt en pause i Venøs hyggelige havn.

Den aflange ø er utroligt smuk med flotte klinter, skovområder og strandeng. På øens nordlige ende ligger Nørskov Vig, en stor hjerteformet strandsø, hvor rigtigt mange fugle yngler og raster. Her kan du bl.a. opleve forskellige måger, toppet skallesluger, strandskade og endda canadagås, der yngler her med få par. Venøs nordspids strækker sig ud i Limfjorden med en lang sandtange, hvor der næsten altid er sæler. Husk at lade sælerne komme til dig, de er nysgerrige af natur. Går sælerne i vandet, er du for tæt på.

Højdepunkter i Venø Bugt tæller dejlige sandstrande, Handbjerg Marina med alle sine tilbud og fugleområdet Geddal Strandenge og Sønder Lem Vig, hvor du kan gå i land og opleve en lang række spændende fugle blandt søer og rørskove.

UDGANGSPUNKT:

Struer, Handbjerg Marina m.fl.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel 

EGNET TIL:

Kajak, SUP 

DISTANCE:

Ca. 30-40 kilometer (du kan sagtens tage kortere ture)

BLÅ OPLEVELSER I LIMFJORDEN SYD

Den sydvestlige del af Limfjorden har de seneste par år været hjemsted for en lille flok øresvin. Og selvom det ikke er unormalt at delfiner gæster danske farvande, er denne flok lidt speciel. Takket være et samarbejde mellem danske naturfotografer og skotske forskere, har man nemlig kunne identificere delfinerne og fundet ud af, at de kommer fra Moray Firth fjorden i Skotland.

Flokken er dog siden ankomsten til Limfjorden blevet halveret, idet nogle af delfinerne – hvoraf de fleste har Star Wars inspirerede navne – er svømmet mod østlige farvande. Tilbage i Thyborøn-kanalen er dog stadig tre delfiner, der nyder godt af de mange sild i området. Det gælder bl.a. hunnen Chewbacca, der faktisk er mor til delfinen Yoda (lokalt kaldet Delle) i Svendborg!

Du kan ofte se delfinerne fra land, og tager du ud i båd, så husk altid at holde god afstand til de vilde dyr (mindst 100 meter), og lade dem komme til dig.

Foto: Morten Aagaard