KAJAK, KANO & SUP

LIMFJORDEN NORD

RUNDT OM FUR OG LIVØ

Limfjorden er et helt fantastisk område til både kortere og længere kajakture. Skal du have det hele med er det oplagt at tage en decideret kajakferie, eller vende tilbage flere gange. Flere kystnære shelters og campingpladser gør det muligt at overnatte tæt på kajakken, hvis du ikke er til den helt primitive bivuak på en strand.

I Limfjordens mest åbne bassin ligger de to øer, Fur og Livø, der hver især har masser at byde på. Vil du sætte kajakken i tæt på Fur, kan du tage ud fra stranden ved Branden Havn. Alternativt kan du tage ud fra Rønbjerg Havn og krydse over til Livø herfra.

Fur er en af Danmarks smukkeste øer, og den vilde kystnatur på nordsiden og ved Knudeklinterne. Det helt unikke ved Fur er dens molerundergrund. I de fantastiske molerklinter kan du se de imponerende lag, som er skabt gennem millioner af år, af fortidens barske og imponerende kræfter. Knudeklinten er blot et eksempel på dette og kandiderer til at blive optaget på UNESCOs verdensarvsliste. I molergravene kan du også tage på fossiljagt og finde 55 millioner år gamle fossiler som f.eks. fugle, fisk eller skildpadder.

Fra Færker Odde kan du krydse de knap tre kilometer over til Livø Tap, som er en knap to kilometer lang sandtange, der strækker sig ud i Limfjorden fra Livøs sydlige ende. Her kan du opleve sæler, der hviler sig på tangen og masser af fugle. Livø er en lille perle i Limfjorden, som ejes af Naturstyrelsen og forpagtes af den livlige og autentiske ø-mand Jesper. Livø er faktisk så lille, at der ikke må køre biler på øen og du vil derfor opleve en stilhed, der kun findes i de yderste afkroge af Danmark.

Øen har en vidunderlig smuk og frodig natur, med et rigt dyreliv på de godt 320 hektar. Livø var tidligere under Valdemar den Store en del af Vitskøl Kloster, hvor det senere blev en fange-ø for kriminelle og psykisk syge.

UDGANGSPUNKT:

Branden Havn, Rønbjerg Havn, m.fl.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak, SUP (strækninger uden åbent vand kryds)

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER I LIMFJORDEN NORD

Danmark har ét eneste fuglefjeld – det ligger ved Bulbjerg i Nordjylland. Det er et utroligt smukt sted, hvor den oceaniske havfugl, riden, yngler på de stejle klipper, der rager 47 meter op over havoverfladen. Men samtidig er det også et sted, der fortæller historien om den barske kyst og naturens kræfter.

I maj er der fuld gang i ridernes redebyggeri, og du kan nyde deres aktivitet i mange måneder fra stranden, mens de opfostrer ungerne i de dramatisk placerede reder. Ungerne bliver i reden indtil de er ca. 6 uger gamle og flyvefærdige, da det ganske enkelt er for farligt for dem at færdes på klipperne før.

Ved Bulbjerg findes en udstillingsbunker, hvor du kan lære mere om fuglefjeldet, fuglene og stedets geologi.