VANDRERUTER

LANGELAND

ØHAVSSTIEN

Øhavsstien er en lang vandrerute, der går gennem Sydfyn og nogle af øerne i Det Sydfynske Øhav. Stien er delt op i etaper, og to af etaperne finder du på Langeland. Rute 5 er ca. 29 kilometer lang og går fra Lohals, gennem Tranekær og til Stengade Strand. Rute 6 er ca. 26 kilometer lang og går videre fra Stengade Strand, gennem Rudkøbing og til Henninge Nor.

Du kommer til at opleve mange steder på turen, der er interessante både historie- og naturmæssigt. Af højdepunkter kan nævnes de mange hyggelige havne; Lohals, Dageløkke, Rudkøbing og Spodsbjerg. De to sidstnævnte er i dag stadig aktive færgehavne. Du kommer også forbi Oehlenschlägers bøg, som efter sigende er det træ, digteren sad ved og skrev Danmarks nationalsang ’Der er et yndigt land’.

Du kan få meget mere inspiration til din vandretur langs Øhavsstien på Langeland, ved at downloade kortene her:

Kort 5
Kort 6

UDGANGSPUNKT:

Lohals eller Stengade Strand

SVÆRHEDSGRAD:

Middel til svær

FACILITETER:

Ingen

DISTANCE:

29/26 kilometer

UDGANGSPUNKT:

P-pladsen ved Gulstav Mose eller Dovns Klint

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

FACILITETER:

Toiletter ved Dovns Klint

DISTANCE:

Varierende

GULSTAV MOSE OG DOVNS KLINT

På sydspidsen af Langeland ligger et stort, smukt naturområde ved Gulstav Mose. Selve mosen er et fuglereservat, der tiltrækker mange forskellige fuglearter, der både raster og yngler her. Mosen ligger lige ud til den dynamiske kyststrækning, Dovns Klint, og grænser op til Keldsnor, en stor sø, der kun er adskilt fra havet af et smalt stykke stenstrand. To områder med tæt skov ligger også helt kystnært. De fire naturtyper mødes i et fantastisk fællesskab og indbyder til kortere vandreture.

Klinten og noret tiltrækker andre typer af fugle hele året rundt. I Keldsnor er der masser af vadefugle, grågæs, skarver, terner mm. Ved klinten kan du se kæmpe flokke af forskellige andefugle f.eks. edderfugle, sortand og havlit om vinteren. I mosen kan du opleve forskellige lappedykkere, ænder og gæs samt mindre fugle, der lever i rørskoven.

VILDE HESTE
Og ikke nok med det. Ved Gulstav Mose lever de såkaldte vilde heste, der er sat ud for at afgræsse området. Hestene bor her hele året rundt og har et kæmpe område at boltre sig på. De i sig selv er en attraktion, du kan nyde på en vandretur her. Nogle gange skal man ud at lede efter dem på det store stykke land, men ofte holder de sig tæt ved kysten ved Dovns Klint.

Du kan gå ind i indhegningen og følge trampestier rundt, og du kan gå langs stierne ved klinten udenfor indhegningen. Der er også et stistystem i skoven mellem Dovns Klint og Keldsnor. Der er ingen faste ruter, du behøver at gå, men du skal give dig god tid til at udforske de forskellige naturområder, for her er masser at se.

Du kan parkere helt ude ved Dovns Klint, hvor der også er nogle udmærkede toiletter, eller du kan parkere ved p-pladsen lige ved mosen.

RISTINGE HALE OG KLINT

En spændende og smuk vandretur venter dig ved Ristinge Hale. Ristinge Hale er et aflangt område, der strækker sig ud fra Langelands sydvestkyst og næsten når Ærø. Helt yderst ligger et fladt område med strandeng, rørskov og vilde planter. Her findes trampestier, som du kan følge rundt. Et stenkast herfra ligger den aflange holm, Storeholm, som er et yndet ynglested for mange forskellige fuglearter, kun afskåret fra Ristinge Hale med et smalt bælte af vand. Området vrimler ofte med sangsvaner og knopsvaner, der holder til i de lavvandede laguner.

Du kan parkere ude for enden af Halevejen. Herfra kan du også gå ad en sti i modsatte retning, langs den sydlige kyst. Denne sti fører dig mod imponerende Ristinge Klint, der rejser sig næsten 30 meter fra havets overflade. Det betyder en fantastisk udsigt over havet og Ærøs sydlige del. Herefter kommer Ristinge Strand, som er en ganske lækker badestrand.

Der findes flere stier i området, som også kan tage dig over til den modsatte side af halvøen til Ristinge Havn, en lille naturhavn med masser af charme.

Visit Langeland har lavet forslag til to forskellige ture i området 

Læs om Ristinge Klints helt særlige geologi her 

UDGANGSPUNKT:

P-pladsen for enden af Halevejen, Ristinge

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

FACILITETER:

Toilet ved p-pladsen, forskellige faciliteter undervejs

DISTANCE:

Varierende

BLÅ OPLEVELSER PÅ LANGELAND

Lyt med på en spændende podcast, der fortæller om nogle af de skibsvrag, der præger farvandet rundt om øen. Mange af vragene stammer fra dengang Langeland havde en stor produktion af tegl og mursten, som fragtskibe transporterede. Det betyder at der i dag stadig er spor efter tegl og mursten på havbunden.

I podcasten fortæller marinearkæolog, Sigurd Bohr, fra Langelands Museum om nogle af vragene. Blandt andet får du historien om et vrag, der forliste mellem Hou og Lundeborg, samt et vrag ved Spodsbjerg, der forliste mange år efter.

Find podcasten om skibsvrag her

Find mange andre gode historier fra Langeland i podcasten ’Lyden af Langeland’ her