SEJLADS
LANGELAND
LANGELAND FRA NORD TIL SYD
Langeland er et must for enhver tursejler. Vestkysten er hjemsted for mange, hyggelige lystbådehavne og en dynamisk kystlinje. Der er også flere gode muligheder for at ligge ved turbøjer eller for svaj, så turen kan vare lige så længe, du har lyst til. Øens nordligste by og havn, Lohals, emmer af idyl. Den gamle havn bærer stadig præg af dengang, fiskeriet var et vigtigt erhverv. Havnen er blevet moderniseret uden at gå på kompromis med den gammeldags charme, og der er alt, hvad lystsejleren skal bruge af faciliteter.
Farvandet ud for Lohals er præget af områder med lavt vand med sandtanger, hvilket tiltrækker en del havfugle. Når du sejler længere sydpå møder du snart Dageløkke Havn, en hyggelig lille havn til dem, der gerne vil det lidt mere rolige og primitive.
TURBØJER I LINDELSE NOR
Farvandet mellem Langeland og Thurø bliver ret lavvandet, så her løber en snæver indsejling ind til Rudkøbing. Rudkøbing Havn er absolut et besøg værd, det er en charmerende havn, smukt beliggende med Langelandsbroen i baggrunden.
Syd for Rudkøbing bliver kystlinjen mere dynamisk og varieret, og små perler som Lindelse Nor og Strynø dukker op. I Lindelse Nor ligger der to turbøjer, som indbyder til en hyggelig overnatning for svaj, inden turen går længere sydpå. I dette område skal du holde øje med sæler, der kan finde på at tage ophold på og omkring de mange, små ubeboede øer.
RISTINGE HALE
Længere sydpå strækker Langeland en arm mod nordvest, nemlig Ristinge Hale. Området omkring Ristinge er utroligt smukt, med lavvandede laguner, holme og klinter. På halens nordside ligger den lille naturhavn, Ristinge Havn, som er et besøg værd for den, der vil stifte bekendtskab med et idyllisk lille lokalsamfund. Her er massevis af fugle; skarver, måger, forskellige svaner, skalleslugere og andre ænder er nogle af dem, der kan opleves i pæne mængder.
Selve Ristinge Hale er et område med strandeng, der ligeledes tiltrækker mange forskellige fugle, også vadefugle. Har du en jolle, så tag ind til land og gå en tur langs stierne eller strandkanten. Vær opmærksom på at gøre dette udenfor fuglenes yngleperiode (1. marts – 15. juli).
HELT SYDPÅ
For at komme til Langelands sydligste spids, skal du en tur til Ærø. Det lavvandede område omkring Ristinge Hale gør nemlig at du må uden om holme og helt over til Marstal for at følge sejlrenden sydover. Men det er en smuk tur med Marstals huse set fra vandet, og Ristinge Klint, der rejser sig på halens sydside.
Herfra går turen til smukke Bagenkop, en by og havn der i høj grad stadig bærer præg af en stolt fiskeritradition. Gør et ophold her og nyd havne-livet, gå en tur gennem byens gader og sug stemningen ind.
Langelands sydligste punkt er Dovns Klint. Vild kystnatur og høje klinter er kendetegnet her, hvor Storebælt ender og Østersøen begynder. Der er ingen tvivl om at du her mærker det åbne hav mod syd. I vinterperioden samles gigantiske flokke af forskellige havfugle, f.eks. havlitter og edderfugle, her ved klinten, og ved Keldsnor, der ligger lige på spidsens østside, samles mange forskellige arter af vadefugle og andefugle. Dovns Klint og det tilstødende område ved Gulstav Mose er hjemsted for vilde heste, som nogle steder kan ses fra vandet.
Vil du sejle langs Langelands østkyst er højdepunkterne bl.a. Keldsnor Fyr, hyggelige Spodsbjerg, hvorfra der er livlig trolling aktivitet, Oehlenschlägers Bøg og fyrtårnene ved Tranekær og Hou helt i nord.
UDGANGSPUNKT:
Lohals Lystbådehavn
SVÆRHEDSGRAD:
Middel
DISTANCE:
Ca. 60 kilometer/30-35 sømil
TURBØJER VED LANGELAND
Lindelse Nor
GPS position:
54° 53.827′ N 10° 42.257′ E
GPS position:
54° 53.793′ N 10° 42.216′ E
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER PÅ LANGELAND
Lyt med på en spændende podcast, der fortæller om nogle af de skibsvrag, der præger farvandet rundt om øen. Mange af vragene stammer fra dengang Langeland havde en stor produktion af tegl og mursten, som fragtskibe transporterede. Det betyder at der i dag stadig er spor efter tegl og mursten på havbunden.
I podcasten fortæller marinearkæolog, Sigurd Bohr, fra Langelands Museum om nogle af vragene. Blandt andet får du historien om et vrag, der forliste mellem Hou og Lundeborg, samt et vrag ved Spodsbjerg, der forliste mange år efter.
Find podcasten om skibsvrag her
Find mange andre gode historier fra Langeland i podcasten ’Lyden af Langeland’ her