KAJAK, KANO & SUP

LANGELAND

LINDELSE NOR OG STRYNØ

Lindelse Nor er en lille bugt på Langelands vestkyst. Den åbner sig ud til Det Sydfynske Øhav og Strynø, der ligger omtrent 3 kilometer fra Langelands kyst. Inde i Lindelse Nor er flere små øer spredt over et lille område, hvilket gør området perfekt til en kortere hyggetur i kajak, kano eller SUP board. Det er også et alletiders sted for begyndere i alle tre aktiviteter.

Et godt sted til isætning er for enden af Klæsøvej. Her er parkeringsplads og et lille toilet. Hvis du vil rundt om alle de små øer på en kortere tur, kan du tage sydom. Hvis du vil krydse over til Strynø er det nemmest at følge den nordlige kyst og krydse over til Strynø Havn.

SÆLER VED STRYNØ
Hvis du er ude efter at opleve sælerne i Det Sydfynske Øhav fra kajak, er det en god idé at tage hele vejen rundt om Strynø. Især de mange småøer og holme på øens vest- og nordside er steder, hvor du skal holde øjnene åbne og lægge mærke til de små, runde hoveder, der popper op i nærheden af din kajak og måske følger dig nysgerrigt. Men smukke Strynø er et besøg værd med eller uden sæler. Vil du overnatte i shelter på din tur, er det muligt ved Øhavets Smakkecenter ved havnen.

Du kan også være heldig at opleve sæler i Lindelse Nor, hvor de oftere og oftere spottes. De små øer i bugtens sydlige del er en kajak-legeplads, og også her, du skal være opmærksom på sælerne. Det beskyttede farvand og de mange små øer tiltrækker også masser af ande- og vadefugle, måger, terner og skarver.

 

UDGANGSPUNKT:

For enden af Klæsøvej

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

EGNET TIL:

Kajak, kano, SUP

DISTANCE:

Varierende

UDGANGSPUNKT:

Ristinge Havn eller P-pladsen for enden af Halevejen

SVÆRHEDSGRAD:

Let

EGNET TIL:

Kajak, kano og SUP

DISTANCE:

Varierende

RISTINGE HALE

Ristinge Hale strækker sig ud fra Langelands sydvestkyst. Det er et utroligt spændende område for kajakker, der kan boltre sig i det lave vand og små laguner. Et godt udgangspunkt er Ristinge Havn, en lille, hyggelig havn med isætningsrampe. Allerede her ved havnen møder det rige fugleliv dig. Store flokke af svaner samler sig periodevis her, og masser af måger og skarver holder til i den stille havn. Ved Ristinge Havn ligger der også shelters, hvis du skulle have lyst til at bruge flere dage i området, eller kommer langvejs fra. Du kan også isætte fra stranden for enden af Halevejen.

Følg kysten mod vest-nordvest. Det første stykke byder på opdyrket land inden du når til selve Ristinge Hale. Her flader landet ud og bliver til strandeng. Et tydeligt vildt område, der er begroet med græsser, vilde blomster, strandplanter og stedvis rørskov.

VILDTRESERVATET STOREHOLM
Du kan evt. gå i land på Ristinge Hale og følge de trampestier, der findes. Især hvis du er interesseret i strandurter, kan du måske finde noget spændende. Ellers er det et godt område at observere forskellige ande- og vadefugle, for området tiltrækker mange forskellige arter.

 

I forlængelse af Ristinge Hale ligger aflange Storeholm, der er separeret fra Langeland af Ristinge Løb, et smalt bælte af vand, der ikke er mere end 50 m. bredt. Nu bevæger du dig over i et vildtreservat, hvilket bl.a. betyder at du ikke må gå på land i fuglenes yngleperiode (1. marts – 15. juli). Har du ikke noget imod lavt vand under kajakken, så følg kysten og nyd fuglelivet lidt på afstand. Masser af måger, terner og forskellige ande- og vadefugle yngler på stranden.

MELLEM LANGELAND OG ÆRØ
Vil du på en længere tur og er du måske på udkig efter nogle af øhavets sæler, så tag videre ud til de tre aflange holme, Lindholm, Langholmshoved og Langholm. Lindholm er meget lille og ligger ved siden af en lille sandtange. Det er bl.a. her du skal være opmærksom på sæler, der kan finde på at opholde sig på land.

Nu er du næsten ved Ærø, og elsker du bare strandengsområder, kysturter og laguner, så kryds over til Eriks Hale ved Marstal. Dette er et utroligt smukt område, med bl.a. de karakteristiske badehuse, flot natur og masser af muligheder for at boltre sig med vandaktiviteter.

Kryds tilbage til den anden side af Storeholm og følg Langelands kyst tilbage mod Ristinge Hale. Snyd ikke dig selv for Ristinge Klint, der tager sig imponerende ud fra vandsiden, og den ellers flotte kystnatur lige her. Du kan tage tilbage mod havnen ved at skyde genvej ad Ristinge Løb mellem Storeholm og Ristinge Hale.    

BLÅ OPLEVELSER PÅ LANGELAND

Lyt med på en spændende podcast, der fortæller om nogle af de skibsvrag, der præger farvandet rundt om øen. Mange af vragene stammer fra dengang Langeland havde en stor produktion af tegl og mursten, som fragtskibe transporterede. Det betyder at der i dag stadig er spor efter tegl og mursten på havbunden.

I podcasten fortæller marinearkæolog, Sigurd Bohr, fra Langelands Museum om nogle af vragene. Blandt andet får du historien om et vrag, der forliste mellem Hou og Lundeborg, samt et vrag ved Spodsbjerg, der forliste mange år efter.

Find podcasten om skibsvrag her

Find mange andre gode historier fra Langeland i podcasten ’Lyden af Langeland’ her