SNORKLING & DYKNING

KOLDING FJORD

GL. ÅLBO

Gl. Ålbo er et gammelt fiskerleje, der dog i dag er mere kendt som et godt dykkersted end fiskeri. Her får du noget af Danmarks dybeste vand, og Marens Hul på 81 meter ligger lige i nærheden. På land kan man fornemme det bakkede istidslandskab, og det fortsætter under overfladen, hvor den bakkede bund skaber en spændende og varieret havbund.

Du kan gå ud fra Gl. Ålbo Camping, som er en smukt beliggende campingplads. Det er oplagt at booke plads i nogle dage og lave en lille dykkerferie ud af det, for dykkerstedet har masser at byde på og opleves bedst over flere dyk. Her kan, som i resten af Lillebælt, være en del strøm, så planlæg dine dyk herefter. Men strømmen er dog også noget af det, der er med til at skabe undervandsdynamikken og den varierede bund. Strømmen bringer samtidig masser af næring med sig, og det tiltrækker en lang række fisk og andre dyr.

Når du går ud fra land vil du opleve at bunden ligesom er opdelt i forskellige zoner; sandbund, ålegræsbælter, steder med sukkertang og sten. Og så er der områder, hvor bunden er lidt øde pga. strømmens hærgen. Dyre- og plantelivet er meget varieret, og du møder mange forskellige slags tang i flotte farver. Der er store områder, hvor der vokser farvestrålende svampe, bl.a. brødkrummesvampen, som nærmest henleder tankerne på et koralrev.

På dit dyk kan du bl.a. møde forskellige ulke og fladfisk, torsk, havkarusse, tangnål, snegle, søstjerner og søpindsvin. Kig godt efter i huler og sprækker, under sten og i tangen for at finde dyrene. Søpindsvinet lever her i Lillebælt lige på grænsen mellem det ferske vand, der kommer sydfra fra Østersøen, og det salte vand, der strømmer ind fra Kattegat nordfra. Længere sydpå er vandet for ferskt til det sjove dyr, der i øvrigt er i familie med søstjernen.

UDGANGSPUNKT:

Gl. Ålbo Camping, for enden af Gl. Ålbovej

SVÆRHEDSGRAD:

Middel til øvet

FACILITETER:

Toiletter på campingpladsen

BLÅ OPLEVELSER I KOLDING FJORD

Pukkelhvaler er forholdsvis sjældne i danske farvande, men de ses med jævne mellemrum, bl.a. i Lillebælt. I sommeren 2014 fangede Gl. Ålbo Campings overvågningskamera en pukkelhval, der sprang ud af vandet tæt på kysten en tidlig morgen. Det var noget, der kunne få de besøgende på dupperne, men hvalen forsvandt hurtigt igen.

Pukkelhvaler kan blive op til 16 meter og 35 tons, og hvalen i videoen vurderes til at være ca. 12 meter lang. Pukkelhvaler springer ud af vandet på denne måde for at kommunikere med andre hvaler. Noget, som denne pågældende hval desværre ikke havde så meget held med.