KULTUR

KERTEMINDE BUGT & ROMSØ

KYSTINSPIRERET KUNST

Johannes Larsen museet i Kerteminde udstiller malerens malerier i hans eget hjem, hvilket gør et besøg på museet ganske autentisk. Man opdager hurtigt at Johannes Larsen havde en forkærlighed til kystnaturen omkring Kerteminde og at han var videnskabeligt nysgerrig.

Detaljerede malerier af en lang række kyst- og havfugle præger dele af hjemmet, som er en samling af flere bygninger og værksteder samt en stor have. Fra Kaffehuset er der udsigt over Storebælt, hvor man forestiller sig at kunstneren har brugt megen tid.

Johannes Larsens malerier kredser også om menneskets forhold til havet, hvilket bl.a. ses på det store portræt, ’Morgensol’, af en nøgen kvinde i vandkanten. Mange andre kunstnere har gennem årene opholdt sig i Johannes Larsens hjem, og deres værker kan du også opleve på museet. 

Foto: Johannes Larsen Museet

Foto: Vikingemuseet Ladby

EN VIKINGEHØVDING OG HANS SKIB

Ved Kerteminde Fjord ligger Danmarks eneste vikingeskibsgrav, Ladbyskibet. Historien fortæller at en vikinghøvding blev stedt til hvile i en gravhøj ved Kerteminde Fjord, sammen med sit prægtige vikingeskib. Skibet blev trukket på land for at blive begravet under gravhøjen sammen med sin konge og denne heste, hunde og kostbarheder.

Ladbyskibet blev fundet i 1935, og det anslås at begravelsen fandt sted i år 925 e. Kr. Inde i gravhøjens mørke kan man se skibets form og aftegninger. Skibet er næsten 22 meter langt og 3 meter bredt. Efter fem års byggeri blev en rekonstruktion af Ladbyskibet søsat i Kerteminde Fjord. Skibet har, som det oprindelige skib, et dragehoved i stævnen og er blevet navngivet Ladbydragen.

I sommerhalvåret kan du se Ladbydragen fra bådebroen ved museet, og i vinterperioden bliver det trukket på land under et beskyttende telt, hvorfra gæsterne kan opleve det.

BLÅ OPLEVELSER I KERTEMINDE BUGT OG ROMSØ

Mød savgylten!

Savgylten er et forunderligt og spændende bekendtskab. Den er en af vores mest farvestrålende fisk og er i familie med den mere eksotiske papegøjefisk, som nogle kender fra koralrevene i udlandet. 

Savgylten foretrækker områder med masser af sten, og derfor er stenrevet ved Romsø et rigtigt godt sted at bo. I foråret laver den rede i stenene, som den nøje bygger ved at flytte rundt på forskelligt tang. Den bider tangen af med sine stærke tænder, og er man stille kan man faktisk nogle gange høre at fiskene har travlt med at gnave. Kom helt tæt på savgylten her!