SNORKLING & DYKNING

KARREBÆKSMINDE BUGT

KNUDSHOVED ODDE

Ved Knudshoved Odde finder du et skønt snorkelsted, der egner sig fint til begyndere. Kommer du i bil kan du parkere ved p-pladsen nede ved stranden, ved Knudsskovej 48. Du kan også tage ud i båd og vælge et hvilket som helst sted langs odden. Vær dog opmærksom på strøm helt ude ved spidsen. Vandet er ganske klart langs odden, og selvom det er forholdsvis lavt, kan du godt få et par meter under maven, når du snorkler her.

Bunden varierer fra sted til sted, men generelt er det en god blanding af sandbund, ålegræsbælter og områder med flere, store sten. Sandbunden gemmer på forskellige fladfisk, kutlinger og krabber. Du kan også se store stimer af f.eks. tobis, der svømmer langs kysten. Når sollyset bryder igennem og får fiskene til at glimte og kaste skygge på sandbunden, er det et ganske fantastisk syn.

Ålegræsbælterne er flotte og grønne, og nogle steder bliver græsset pænt højt. Her skal du holde øje med tangnålen, der er godt camoufleret, når den forsøger at falde i et med omgivelserne. Du kan også møde tangsnarre og næbsnog her, og ofte piler små kutlinger rundt. Når du kommer til steder med store sten, skal du kigge i huler, mellem det farvestrålende tang og under stenene. Her gemmer sig en masse dyr, og på visse tidspunkter af året kan du opleve tangsnarren, når den syr sin rede med sytrådslignende snore, hannen producerer fra en kirtel.

UDGANGSPUNKT:

P-pladsen ved stranden ved Knudsskovvej 48

SVÆRHEDSGRAD:

Let 

FACILITETER:

Ingen

UDGANGSPUNKT:

Stranden for enden af Campingvej

SVÆRHEDSGRAD:

Let

FACILITETER:

Offentlige toiletter ved Campingvej

SVINØ STRAND

Svinø Strand er endnu et begyndervenligt snorkelsted. Du kan gå ud fra stranden for enden af Campingvej. P-pladsen er et stykke længere oppe ad Dybsøvejen, så du skal gå et lille stykke med dit udstyr. På dette snorkelsted kan du godt få en 2-3 meters dybde på. Det gode ved denne dybde er at du stadig får sollyset ned gennem overfladen, så du bedre kan se de naturlige farver på undervandsnaturen.

Du kan opleve både sandbund, store sten og ålegræs her. Hver bundtype byder på nogle forskellige dyr, f.eks. tangnål, kutling, forskellige fladfisk, krabber og muslinger. Du kan også opleve ganske store stimer af tobis, hundestejle og kutling.

I videoen her er en nysgerrig tangsnarre meget tæt på snorkeldykkeren. Så sørg for at give dig god tid til at opdage dyrene.

BLÅ OPLEVELSER I KARREBÆKSMINDE BUGT

Avnø Fjord er en af Danmarks bedste steder at se sæler fra land. Flere hundrede sæler opholder sig på og omkring stenrevet i fjorden. Her får de unger, slapper af og fælder deres pels.

Avnø og fjorden blev fredet i 2002, og Avnø Naturcenter blev indrettet på en gammel forsvarsflyveplads på den naturskønne halvø. På naturcentret kan du lære mere om sælerne og de andre dyr, der lever i området. Herfra kan du gå ud til vandet, hvor du har udsigt til sælerne, der ligger på stenene – husk kikkerten!

Se sælerne og lyt med når naturguide, Ivan Ingemansen, giver spændende sæl-facts og fortæller om Avnøs sælkoloni i videoen her.