KAJAK, KANO & SUP

ISEFJORD

ORØ OG INDERBREDNING

Hele Isefjord er et must for kajakroere. Men vil du gerne starte med en kortere tur i mere beskyttet farvand, er det oplagt at lave endagsture i bunden af fjorden, i én af de mange kringlede bugter eller Orø rundt. Det samme gælder for dig, der har god erfaring på et SUP board – de beskyttede bugter er fantastiske udflugtsmål, og der er masser af egnede isætningssteder til både kajak og SUP.

Vil du Orø rundt, kan du f.eks. starte ved Hammer Bakke Havn. Uanset hvor du krydser over til øen, er krydset over ikke særligt langt. Her ved havnen er der omkring 800 meter mellem kysterne. Vær opmærksom på færgetrafikken mellem de to havne her.

Tager du sydom, møder du et helt fantastisk område lige syd for Orø. Her ligger småøer og holme side om side. Holmenes strandenge og sandrevlerne tiltrækker enormt mange fugle, og du kan faktisk også være heldig at opleve sæler. Det er et herligt sted at udforske, så længe du passer på det lave vand.

Lige rundt om Orøs sydlige hjørne ligger Orø Havn, som udgør et enormt hyggeligt pausested, inden turen tager dig mod nord langs øens vestkyst. Her er der både strandeng og opdyrket land. Har du tid og lyst, så kryds over til den skovklædte halvø, Hønsehalsen.

På Orøs bugtede nordside er der flere smukke laguner, der er oplagt til et hvil. Den store lagune ved Salvig Bugt er utroligt smuk med sin vilde strandeng or rørskov i bunden. Herefter går turen rundt om Næsset. Er du på udkig efter sæler, så kryds over til Kyndby Rev sydvest for Kyndbyværket. Her udgør en masse holme og sandrevler et yndet opholdssted for en del af Isefjords spættede sæler. Herefter er der ca. 3-5 kilometer ned gennem Østerløb til turens udgangspunkt.

Du kan også tage andre korte ture i den nedre del af Isefjord, f.eks. i Vellerup Vig, Bramsnæs Vig eller helt nede i bunden af fjorden, syd for Munkholmbroen. Alle disse steder er utroligt naturskønne og forholdsvis beskyttede farvande.

UDGANGSPUNKT:

Hammer Bakke Havn, m.fl.

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak, SUP

DISTANCE:

Ca. 20 – 25 kilometer

ISEFJORDS NORDLIGE KYSTER

Isefjord har helt utroligt meget at byde på, og de mange bugter, vige og småøer er en ren legeplads for den naturelskende kajakroer. Men du kan ikke nå det hele på en dag, derfor er Isefjord oplagt som destination for en decideret kajakferie. Der findes et par shelters og teltpladser, bl.a. syd for Kyndbyværket og ved Stokkebjergskov.

I fjordens vestlige del er Nykøbing Bugt og Lammefjord smukke højdepunkter, mod syd ligger Orø og mod øst er det Jægerspris Bugt, der med sine lækre strande og områder med strandeng er værd at udforske. Her skal du dog være opmærksom på, hvorvidt Forsvaret laver skydeøvelser. Hele området er nemlig øvelsesområde og bliver regelmæssigt lukket for sejlads og ophold i forbindelse med dette.

 

 

BLÅ OPLEVELSER I ISEFJORD

Lægger du mærke til kystens lyde, når du er ude på tur? Hvis du spørger naturvejleder i Isefjord, Poul H. Seidler, er det noget af det bedste at lytte til vandfuglenes sang. I Isefjord samler sangsvanerne sig hver vinter, hvor de nyder godt af ålegræsset i den lavvandede del af fjorden.

Sammen med edderfuglene skaber de et smukt og stemningsfuldt kor. Edderfuglene er her hele året, men det er også mest om vinteren at de høres. Især på stille dage er kombinationen af disse fugle noget helt specielt at lytte til. Pibeanden, og andre overvintrende fugle, stemmer også gerne i.

I videoen fortæller Poul mere om Isefjords lyde og fjordens foranderlige natur.