SEJLADS

HELNÆS & BØJDEN

HELNÆS BUGT

Helnæs Bugt er et helt perfekt sted til en dagsudflugt i båd, eller som et opholdssted på en længere sejltur. De mange turbøjer i bugten gør det muligt at lægge til og nyde den omkringliggende natur og at overnatte. Ude i bugten er vandet forholdsvis dybt for et ellers så kystnært område, men der er lige et par steder hvor søkortet skal følges tæt. De tre aflange øer, Illumø, Horsehoved og Vigø ligger nemlig på tværs i den sydlige del af bugten, og du skal derfor navigere i et smalt farvand på hver side af øerne for at komme ind i bugten.

Inde i bugten ligger den hyggelige, lille havn, Faldsled Havn. Lyder navnet bekendt er det nok pga. den berømte Faldsled Kro, der tiltrækker eksklusivt klientel fra hele verden. Det er ikke ualmindeligt at se vandflyvere i området, der transportere gæsterne frem og tilbage. Havnen er et godt sted at overnatte, hvis turbøjerne er optaget eller vejret ikke er til at ligge for svaj.

FRA FÅBORG ELLER ASSENS
Som altid er det vind og vejr, der bestemmer hvilken rute, du bør tage i bugten. En af de gode ting ved Helnæs Bugt er dog at den ligger meget beskyttet, da den er omringet af land på alle sider. Du kan med fordel tage ud fra enten Assens eller Fåborg havne. Begge udgangspunkter garanterer en flot tur til bugten.

Fra Fåborg sejler du langs Horneland med stejle klinter, flot skov og et stort område med strandeng ved Dyreborg. Du runder passerer fuglereservatet Bøjden Nor og færgehavnen i Bøjden. 

Fra Assens møder du en lang og smuk kyststrækning med klart badevand efter du runder den lille perle, Torø. Fordelen ved denne rute er også at du får set halvøen Helnæs i al dens herlighed. Bakker, klinter og Natura 2000 området Helnæs Maden møder dig inden du når til Danmarks måske smukkest beliggende fyr, Helnæs Fyr. 

SMUKKE ØER OG DIGESVALER
Inde i selve bugten bør du tage dig god tid langs de tre ubeboede øer. Illumø er den største og består at strandeng og marker. Ved øens vestlige spids ligger der to turbøjer. Den midterste lille ø, Horsehoved, er ofte overtaget af svaner, måger, terner, ænder, skarver og andre fugle, så nyd fuglelivet, mens du passerer langsomt. 

Den sidste af de tre øer er Vigø. Vigø er mere bakket end de andre to øer og primært dækket af skov. Fra øens østlige spids går en lang tange ud, hvor skarver holder til og måger og terner yngler. På nordsiden er de høje klinter hjemsted for en kæmpestor bestand af digesvaler. Svalerne sværmer livligt omkring hundredvis af huller, der er så dybe som op til halvanden meter. Svalerne flyver lavt over vandet for at fange insekter og de popper ud og ind af hullerne i lynhurtige vendinger. Det er en fornøjelse af iagttage de aktive fugle. 

EN VARIERET KYSTSTRÆKNING
Flere turbøjer venter langs Helnæs’ østkyst, og du kan komme godt op i bugten og nyde naturen undervejs. Den lille bugt ved Agernæs er et smukt vendepunkt, der vidner om et aktivt fritidsfiskerliv. Kysten langs Fyn er præget af meget skov, men også strandenge og dejlige steder at bade. Du må heller ikke snyde dig selv for turen langs Hornelands kyst, der igen byder på varieret natur og endnu en turbøje i den lille bugt nord for Bøjden.  

 
UDGANGSPUNKT:

Assens Marina eller Fåborg Lystbådehavn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER VED HELNÆS OG BØJDEN

Helnæs Skov
GPS position:
55° 8.492′ N 10° 2.285′ E

Helnæs bugt Illum
GPS position: 
55° 7.972′ N 10° 4.13′ E

Helnæs Bugt Illum
GPS position:
55° 7.951′ N 10° 4.68′ E

Helnæs Bugt Ved Havnen
GPS position:
55° 6.428′ N 10° 5.969′ E

BLÅ OPLEVELSER I HELNÆS 0G BØJDEN

Under vandet, et ellers fredeligt sted på Horneland, ligger resterne af en kæmpe mole. Molen blev bygget af Nazi-Tyskland i 1943 og gik 200 meter ud fra kysten.

På denne strategisk vigtige placering, lagde tyskernes ubåde og andre både til. På land blev bygget barakker til 30-40 mænd, og en transformaterstation sørgede for at oplade ubådene. Transformaterstationen blev sprængt i luften af modstandsbevægelsen i 1944 og herefter opgav tyskerne anlægget.

Når man dykker under vand, kan man finde spor efter de mange, kraftige pæle, der vidner om det store bygningsværk, som ubådsmolen var. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle den spændende historie og se billeder fra under vandet.