VANDRERUTER

FLENSBORG FJORD & ALS

GENDARMSTIEN

Gendarmstien strækker sig fra Padborg i vest til Skovby på Als i øst. Hele 84 kilometer skal du vandre, hvis du vil gå hele gendarmstien. Men du kan sagtens nøjes med at tage etaper af ruten, hvis du er til kortere ture. Ruten er i forvejen delt op i fem dagetaper, som du eventuelt kan tage udgangspunkt i. Næsten hele stien løber langs kysten, så en smuk havudsigt vil følge dig på turen. Men faktisk møder du ret meget varieret natur, både langs kysten og når stien tager dig lidt længere ind på land. Dynamisk kystskov, strandeng, moser, idylliske laguner og meget mere er med til at gøre turen til noget særligt. Dyre- og plantelivet er også utroligt spændende, og du møder masser af fugle på din vej.

Gendarmstien er, som den eneste danske vandrerute, blevet certificeret som kvalitetsrute af den europæiske vandreorganisation. Her er der bl.a. krav til afvekslende natur, kulturoplevelser, seværdigheder, underlag, skiltning og meget mere. Du har desuden mulighed for at overnatte ret mange forskellige steder langs stien, fra primitive shelters og teltpladser, til hyggelige og bekvemme hoteller.

Stien har fået sit navn efter grænsegendarmerne, der indtil 1958 stod for grænsekontrollen i området. De patruljerede bl.a. langs hele kysten og sørgede for at der ikke blev smuglet varer ind og ud af landet. Historiens vingesus mærkes i det hele taget meget tydeligt, når du vandrer ruten.

Se kortet over ruten her

Læs meget mere om Gendarmstien her

UDGANGSPUNKT:

Padborg, eller hvor som helst på ruten, du har lyst 

SVÆRHEDSGRAD:

Middel til øvet

FACILITETER:

Ingen

DISTANCE:

84 kilometer er hele ruten, men du kan sagtens tage kortere etaper

BLÅ OPLEVELSER I FLENSBORG FJORD OG ALS

I 1997 blev en mærkelig ‘hval’ observeret i havet syd for Dybbøl. En lokal fisker forsøgte at tegne dyret med de specielle luffer, men naturformidler Søren Larsen kunne ikke finde ud af, hvilket dyr, der var tale om.

Mysteriet blev løst og det viste sig at det var verdens største havskildpadde, læderskildpadden, der havde forvildet sig helt ned i Flensborg Fjord. To meter lang var den.

Læderskildpadden har været i danske farvande en del gange, men er alligevel et sjældent syn. Den vandrer rundt med klodens havstrømme og kommer vidt omkring.