KAJAK, KANO & SUP
FLENSBORG FJORD & ALS
ALS FJORD I KAJAK
Als Fjord er intet mindre end et hav af muligheder for kajakoplevelser. Her er masser af små og store havne, du kan starte fra med isætning. Der er også masser af kystnære shelters og teltpladser, hvor du kan overnatte tæt på kajakken, hvis du vil på en flerdages tur. Og det kan anbefales, hvis du vil have alle de naturskønne steder med, som denne fjord byder på.
Et virkeligt skønt sted at ro, er området ved Dyvig og Mjelsvig. Det er en lille perle af kringelkroge, der kan udforskes, især hvis naturen er i centrum for din tur. Indsejlingen gennem Stegsvig byder på strandeng på nordsiden, og en meget smal passage ved Stegs gaf, som du skal dele med lystbådene. Her ved sandtangen går der kvæg og afgræsser området helt ud til vandkanten. Hele området ved Dyvig og Mjelsvig er et vigtigt fugleområde, hvor du kan opleve en lang række vandfugle, bl.a. toppet lappedykker. Du kan også gå i land, hvor både Oldenor og Mjels Sø er vigtige yngle- og rasteområder.
MOD AUGUSTENBORG FJORD
På vej sydover kan du tage turen ind i Sandvig, hvor der er shelters ved stranden. Denne beskyttede bugt er også god til begyndere i både kajak og på SUP. Vil du ind til Augustenborg, møder du en del spændende områder på vejen. Den lille ø, Katholm, er i perioder godt besøgt af forskellige vade- og andefugle, og det samme gælder Ketting Nor, som dog kræver en lille gåtur på land, og Sebbelev Nor.
Augustenborg har en utrolig hyggelig stemning, hvor både Lillehav, Augustenborg Slot og park samt den tilstødende skov lægger op til udflugter, mens kajakken hviler i havnen. Allernederst i fjorden ligger hyggelige Ulkebøl Krigshavn, der efter sigende har fået sit navn da fiskerne i gamle dage kæmpede om retten til fiskeriet i området.
NED GENNEM SUNDET
Als Sund er et smalt farvand, som nemt kan krydses, hvis begge sider skal opleves. Tag f.eks. en pause ved Snogbæk Strand eller overnat ved et af flere kystnære shelters og teltpladser i sundet. I bunden af sundet åbner det summende byliv sig på hver side, og turen under broerne er i sig selv en oplevelse. Vær opmærksom på tæt skibstrafik og strøm. Hvis du vil slutte i Sønderborg Lystbådehavn, så kommer du forbi Sønderborg Slot, der står flot helt ud til vandet, og den dejlige strand, Fluepapiret, med tilhørende lang strandpromenade.
Syd for den hyggelige havn ligger endnu en lækker sandstrand, som enten kan fungere som en behagelig afslutning på turen, eller som et tiltrængt stop, hvis din kajakferie fortsætter gennem Flensborg fjord.
UDGANGSPUNKT:
Dyvig Bro, Augustenborg Havn, Sønderborg Lystbådehavn etc.
SVÆRHEDSGRAD:
Middel
EGNET TIL:
Kajak (SUP og kano på dele af strækningen)
DISTANCE:
Varierende
UDGANGSPUNKT:
Marina Minde, Marina Toft, Gråsten Sejlklub etc.
SVÆRHEDSGRAD:
Middel
EGNET TIL:
Kajak (SUP og kano på dele af strækningen)
DISTANCE:
Varierende
FLENSBORG FJORD OG OKSEØERNE
Flensborg Fjord byder, meget ligesom Als Fjord, på masser af muligheder og skønne bugter og vige. Tager du hele fjorden med, kan du starte i Sønderborg Lystbådehavn. Ellers kan du holde dig til den inderste del af fjorden og isætte kajakken i Marina Minde eller Egernsund. Hvis du sætter i fra Marina Toft, Marina Fiskenæs eller Gråsten Sejlklub, er det værd at slå en lille krølle først på turen, og tage naturskønne Nybøl Nor med. Nybøl Nor alene er perfekt til en kortere dagstur, eller for begynderen, der gerne vil have lidt beskyttet vand.
Er du til den helt store tur og har god tid, så er nogle af højdepunkterne syd for Sønderborg bl.a. Høruphav og Vemmingbund Strand. Du runder kystskoven ved Skelde Kobbel, hvor træstammerne er væltet ud over klinterne og udgør et vildt og smukt stykke natur. Fjorden bugter sig mod nord og slår et knæk, hvor du kan ro over til det nordligste punkt af det tyske fastland.
OKSEØERNE
Mod nord er her masser af skønne marinaer, der udgør et hyggeligt ophold på din tur. Du kan også gøre stop ved Alnor Strandpark eller i Rinkenæs Bugt, inden turen går sydover og ind i bunden af fjorden. På den danske side møder du den ene lille bugt eller lagune efter den anden, og længere sydpå kommer du til Okseøerne.
Okseøerne er en samlet betegnelse for to mindre øer, der ligger ganske tæt på land. I dag er det kun Store Okseø, der må besøges, men tag turen rundt om og imellem begge øer. Naturen er ret flot på øerne, med masser af grønt og flere mindre sandtanger, der tiltrækker en del forskellige vandfugle. Der er flere shelters og teltpladser på Store Okseø, så du kan overnatte hvis du booker i forvejen. Du skal selv sørge for alt det vand og mad, du skal bruge på øen.
Er det dejlige sandstrande, der trækker, så besøg Sønderhav, Kohage eller Kollund strande. Kollund skov ligger som et smukt punktum på den danske side af fjorden, lige før den tyske grænse og selve Flensborg by.
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER I FLENSBORG FJORD OG ALS
I 1997 blev en mærkelig ‘hval’ observeret i havet syd for Dybbøl. En lokal fisker forsøgte at tegne dyret med de specielle luffer, men naturformidler Søren Larsen kunne ikke finde ud af, hvilket dyr, der var tale om.
Mysteriet blev løst og det viste sig at det var verdens største havskildpadde, læderskildpadden, der havde forvildet sig helt ned i Flensborg Fjord. To meter lang var den.
Læderskildpadden har været i danske farvande en del gange, men er alligevel et sjældent syn. Den vandrer rundt med klodens havstrømme og kommer vidt omkring.