SEJLADS
ÆRØ
RUNDT OM ÆRØ
Ærø og sejlads passer sammen som hånd i handske. Øens – og især Marstals – maritime historie fornægter sig ikke, når du tager på sejlertogt her. Det er et sted, hvor du skal tage dig tid og lade miljøet og kulturen sive godt ind i årerne. Ærø har tre primære havne, som alle er et besøg værd; Søby i nord, Ærøskøbing i ’midten’ og Marstal i syd. Som perler på en snor ligger havnene og indbyder til at gøre ophold, men er du til det mere intime og naturnære, er her både flere turbøjer og skønne bugter at ligge for anker i. Og ikke nok med det. Her findes også et par mindre havne, Kleven og Strandbyen havne, som begge oser af hyggelig idyl.
Faktisk er det generelt på Ærøs nordøstkyst at der er flest oplevelser til sejleren. Men det betyder ikke at sydvestkysten ikke har noget at byde på. Tværtimod. Her er naturen lidt vildere, noget som bl.a. vestenvinden kan tage æren for. Ærø er primært en opdyrket ø, men der findes dog naturperler hist og her, som bør opleves, enten fra vand-siden eller på en landudflugt.
BUGTERNE VED ÆRØSKØBING
Hvor end du kommer er det en flot tur ind til øens havne. Søby er den eneste havn, der er omgivet af dybt vand. Nord for Søby, tæt på Ærøs spids, ligger der en turbøje, hvor du kan overnatte eller holde en pause. De sydlige havne ligger som en del af det imponerende, men lavvandede, istidslandskab med masser af små øer og holme. Her mod syd er det netop denne dynamiske natur, der er så interessant og smuk.
I den kringlede bugt ved Ærøskøbing ligger flere små øer, der tiltrækker i massevis af spændende hav-, ande- og vadefugle. Dejrø, der ligger lige ved indsejlingen til havnen, er fredet og her skal man undgå færdsel i fuglenes ynglesæson (1. marts – 15. juli). Men du kommer automatisk ganske tæt ind under øen på vej til havnen, så hav kikkerten parat. I samme bugt ligger Lilleø, og inde i bunden, på vej mod Kleven Havn er et smukt område med strandeng og rørskov.
På den anden side af Ærøskøbing ligger den skønne bugt, Revkrog. Her er både turbøjer, lækker strand og hyggelige badehuse.
ÆRØS SMUKKE HJØRNE
Længere mod syd møder du et par turbøjer inden du når Marstal på Ærøs sydøstlige hjørne. Byen og havnen er omringet af Eriks Hale, en lang tange med et strandengsområde, der nærmest er formet som en bøjet arm uden om havnen. På selve tangen syd for havnen, ligger de karakteristiske badehuse, og mellem huse og havn er et stort område, der indbyder til vandleg, kajak, SUP og meget mere.
Naturen på Eriks Hale, samt skoven vest for, er rigtig flot. Du kan gå forbi badehusene og ud på området med strandeng. Området tiltrækker mange fugle, der bruger hele området fra Eriks Hale og ud til holmene, der baner den lavvandede vej til Ristinge Hale på Langeland.
Når du sejler langs sydvestkysten er der flere punkter langs kysten, som er interessante. Helt i syd er det de flotte klinter, når du runder Vejnæs Nakke Fyr. Længere nordpå er området ved Voderup Klint rigtigt flot med sit grønne, bakkede område. Længere nordpå sejler du forbi Vitsø Nor og vådområdet Søby Måe, som er et vigtigt fugleområde. Hold øje med havørnen, når du passerer. Helt i nord, på Ærøs vindblæste spids, ligger det flotte murstensfyr, Skjoldnæs Fyr.
UDGANGSPUNKT:
Søby, Ærøskøbing eller Marstal havne
SVÆRHEDSGRAD:
Middel
DISTANCE:
Varierende, ca. 40 kilometer rundt om hele øen
TURBØJER VED ÆRØ
Næbbet, Ærø
GPS position:
54° 57.619′ N 10° 13.639′ E
GPS position:
54° 53.275′ N 10° 22.513′ E
Borgenæs Bugt, Ærø
GPS position:
54° 54.361′ N 10° 24.147′ E
GPS position:
54° 52.451′ N 10° 30.131′ E
GPS position:
54° 51.945′ N 10° 30.864′ E
-
DEN LEVENDE SYNÅL
7. april 2022 Viden om hav og kystnatur
-
KOM I GANG MED KAJAK
26. april 2022 Bliv klar til Blå Oplevelser
-
DE VIGTIGE STENREV
11. maj 2022 Fokus på havmiljø
BLÅ OPLEVELSER PÅ ÆRØ
Eriks Hale er en lang odde, der går ud fra Ærøs sydspids. Odden danner en naturhavn, hvor Marstal Havn ligger.
På selve odden ligger de idylliske og karakteristiske badehuse i forskellige farver, og på begge sider er der lækkert at bade. Men Eriks Hale er også en af Danmarks bedste lokaliteter for strandurter. Her finder du mange forskellige urter, bl.a. strandave, strandkål, strandbede og strandsennep.
Hør Søren Larsen fortælle om de forskellige urter, og hvad du kan bruge dem til.