KAJAK, KANO & SUP

ÆRØ

FRA SØBY TIL MARSTAL

Ærøs nordøstkyst har masser at byde på for dig, der elsker at udforske spændende kyster fra kajak. Om du starter i nord eller syd er op til vejret og hvad du har selv har lyst til. Der er flere overnatningsmuligheder og mere dynamisk havnatur sydpå, og Marstal er et sted med masser af muligheder, hvis du skulle have lyst til at forlænge din kajaktur med mere landbaserede aktiviteter.

Søby er en lille, charmerende by og havn i nord. En lækker badestrand og gode faciliteter gør at man sagtens kan bruge tid her. Søby er også et godt udgangspunkt, hvis du vil op til Ærøs nordspids og Skjoldnæs Fyr, eller måske hele vejen rundt om øen. Et par kilometer syd for Søby ligger en telt- og shelterplads helt ud til vandet. Men dem kommer der flere af, hvis du vil på et længere stræk.

REVKROG OG UREHOVED
En helt fantastisk bugt, Revkrog, møder dig længere sydpå. Lækkert badevand og søde badehuse møder dig her på stranden, hvorfra du faktisk er i gåafstand til Ærøskøbing. Byens centrum og havn ligger på den anden side af halvøen Urehoved, men her kommer du ind fra ’bagvejen’. Helt nede i bunden af bugten ligger en skøn teltplads ude ved vandet, som er et godt sted til første overnatning, hvis du ikke behøver faciliteter og gerne ved have kajakken ved din side.

Urehoved er en lang, kroget halvø, som skal rundes for at nå længere sydpå. Men det er en flot tur. Flere steder passerer du områder med strandeng og ude på spidsen er dramatiske, bølgede klinter et flot syn. På den anden side møder du så ’hovedindgangen’ til Ærøskøbing, hvor der også åbner sig endnu en bugt. Bugten har til forskel for Revkrog en del holme og sandtanger og noget lavere vand. Men det er godt, hvis det er naturen, der er i centrum på din tur. Det er nemlig præcis et sådant kystlandsskab, der tiltrækker i massevis af hav-, ande- og vadefugle. Så tag dig god tid. På Dejrø må du ikke gå i land i fuglenes yngletid (1. marts – 15. juli), og på de andre små øer og holme er det også bedst at undgå dette. 

OPLEV MARSTAL OG ERIKS HALE
Hernede i bunden af bugten er der flere muligheder for overnatning ved vandet. En primitiv teltplads ligger for enden af Færgegårdsvej, omringet af ro og skøn natur. Et godt alternativ er idylliske Kleven Havn, der har en lille hyggelig teltplads, gode faciliteter og masser af plads til kajakken.

Nu skal du atter runde en lang halvø for at komme sydpå, ud i øhavet og ned til Marstal. Ved spidsen af halvøen ligger en lang tange med strandeng, og lige nord for ligger en lille sandtange nord for. Her kan du være heldig at se sæler, der ligger på sandet. Men hold afstand og hold også øje med de små runde hoveder, der kan dukke op i nærheden af kajakken. Ro mellem holmen Halmø og land, og besøg eventuelt den lille, charmerende havn, Strandbyen, inden du tager den sidste strækning ned til Marstal. 

I Marstal bør du næsten opleve begge sider af halvøen Eriks Hale. Inden i den beskyttede bugt ligger en af Danmarks mest imponerende marinaer med alt, hvad hjertet begærer. Her er der masser af plads til vandleg og badning. Du kan også se de karakteristiske badehuse. Når du ror om på den anden side, får du et bedre glimt af den ret så flotte natur her på halen, og det er værd at gå i land og tage en god vandretur. Vest for havnen og badehusene ligger et stykke skov og en stor shelterplads tæt på vandet. 

 
UDGANGSPUNKT:

Søby eller Marstal havne

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

EGNET TIL:

Kajak

DISTANCE:

Varierende, 25-40 kilometer

BLÅ OPLEVELSER PÅ ÆRØ

Eriks Hale er en lang odde, der går ud fra Ærøs sydspids. Odden danner en naturhavn, hvor Marstal Havn ligger.

På selve odden ligger de idylliske og karakteristiske badehuse i forskellige farver, og på begge sider er der lækkert at bade. Men Eriks Hale er også en af Danmarks bedste lokaliteter for strandurter. Her finder du mange forskellige urter, bl.a. strandave, strandkål, strandbede og strandsennep.

Hør Søren Larsen fortælle om de forskellige urter, og hvad du kan bruge dem til.