KAJAK, KANO & SUP

ÅRHUS BUGT

HAVKAJAKRUTEN

Vil du virkelig opleve noget fra kajakken, så er denne rute et must. Natur og kultur mødes i en stor blå legeplads af laguner, vige og halvøer. Lækre sandstrande indbyder til et frokoststop med badetur, og så kommer du forbi en masse charmerende havne og endda en slotsruin.

Der er mange steder du kan sætte kajakken i afhængig af, hvor lang din tur skal være og hvad du helst vil opleve. Du kan f.eks. sætte i ved Kaløvig Bådelaug eller helt nede fra Århus, Marselisborg Lystbådehavn eller Egå Marina. Der findes også flere steder hvor du kan isætte fra stranden. Der er også masser af steder du kan overnatte, både shelters, teltpladser og campingpladser.

UTROLIG SMUK KYSTNATUR
I bunden af Kalø Vig ligger nogle lavvandede laguner og Mågeøen, som er et godt sted at spejde efter fugle. Følle strand er en dejlig strand, der også er oplagt til at gøre ophold. Her i området møder du også tæt kystskov og så passerer du Kalø Slotsruin, der blev opført sammen med resten af slottet i 1313 og fungerede som forsvarsborg. Tag turen ind til Nappedam Lystbådehavn, der ligger naturskønt med strandeng, rørskov og hyggelige laguner.

Mod syd kan du vælge at tage ind i Knebel Vig og besøg havnen her, eller blot nyde de store strandenge ved Ohoved og Skødshoved. Her trives en lang række vade- og andefugle, der raster og søger føde. Videre ind i Begtrup Vig er det især ved Rønnen at du skal holde øje med et spændende fugleliv – eller en enkelt sæl. 

Ved turens sydligste spids runder du Sletterhage Fyr, der ligger i et utroligt smukt område. Fyret er 16 meter højt og bygget i 1894. Herefter gælder det kysten langs Helgenæs og Ebeltoft Vig. Er det fuglene, der trækker, så gå i land ved Vænge Sø og oplev måske den gråstrubede lappedykkers grisehyl i ynglesæsonen. 

ET SPECIELT OMRÅDE
I Ebeltoft Vig passerer du dejlige strande og Natomolen, som rigtigt mange bruger til at fiske, snorkle eller dykke ved. Her i bugten ligger også naturområdet Ahl Hage, og så selvfølgelig hyggelige Ebeltoft by og havn med masser af oplevelser, bl.a. Fregatten Jylland. På denne halvøs sydlige spids ligger en speciel lystbådehavn, Øerne, som er anlagt i en kunstig sø. Hele kystområdet her er lavvandet lagune og strandeng. Du kan afslutte din tur her, eller du kan fortsætte så længe, du har lyst langs Djurslands Kattegatkyst. 

 

Foto: Udinaturen.dk

UDGANGSPUNKT:

Der er mange muligheder, f.eks. Kaløvig Bådelaug

SVÆRHEDSGRAD:

Let til øvet

EGNET TIL:

Kajak, SUP (dele af ruten), kano (dele af ruten)

DISTANCE:

Hele ruten er omkring 50-60 kilometer, men du kan sagtens nøjes med kortere distancer

UDGANGSPUNKT:

Nordvest for slusebroen eller længere inde i fjorden

SVÆRHEDSGRAD:

Let til middel

EGNET TIL:

Kajak, kano og SUP

DISTANCE:

Ca. 6-7 kilometer hele vejen rundt

NORSMINDE FJORD

Er du til et mere lukket og trygt farvand, kan du tage en tur rundt i Norsminde Fjord. Den naturskønne fjord ligger ca. 15 kilometer syd for Århus Havn. Du kan sætte kajakken eller SUP boardet i ved det lille græsområde nordvest for slusebroen, eller længere inde i fjorden ved et egnet sted eller bro. Turen er ca. 5-7 kilometer lang, afhængig af hvor langt du går ind i fjorden.

Der er meget lavvandet nogle steder, så hold øje med dybden under kajakken. Der er også en sejlrende du kan følge nogle steder. Selve fjorden byder på masser af fugleliv. Ænder og gæs opholder sig i store eller mindre flokke, og det samme gør svaner. Kysten er bugtet og med masser af små laguner. Rørskov er en udpræget naturtype her i fjorden, og i den gemmer sig en masse spændende fugle. Hold øje med lappedykkere af forskellig art, og den lille og smukke skægmejse, der sidder i rørene.

BLÅ OPLEVELSER I ÅRHUS BUGT

Den Uendelige Bro er, som navnet antyder, en bro hvor du kan gå i al uendelighed uden at nå til vejs ende. Broen ligger utroligt naturskønt, og indbyder til flere omgange rundt, og du kan også tage en pause og nyde udsigten over havet.

Den Uendelige Bro ligger ved Marselisborg syd for Århus ved stranden. Den blev skabt i forbindelse med en udstilling i 2015, hvor kunstværket og badebroen – sammen med en række andre kunstinstallationer – prægede kyststrækningen midlertidigt. Den Uendelige Bro fik dog lov at blive permanent til glæde for naturelskere fra nær og fjern.

Hør Søren Larsen fortælle om broen – og et mystisk fund på stranden.