DYRELIV

ÅRHUS BUGT

MARSVINENES LEGEPLADS

Marsvinet er en tandhval og en af de mindste i verden. Hunnerne er større end hannerne og bliver op til ca. 190 cm lange. Rygfinnen er lille, mørk og trekantet og det er den, man skal kigge efter når man er på vandet eller ved kysten. Men man skal have gode øjne, der skal nemlig ikke være meget uro på vandet, førend rygfinnen bliver næsten umulig at se. Er det til gengæld helt spejlblankt og stille, bliver det karakteristiske rul, som marsvinet laver, når de kommer op for at trække vejret, meget tydeligt.

SE DEM FRA KYSTEN
Marsvinene kan ofte ses fra land i Århusbugten. Ved skovene syd for Århus er der gode udsigtspunkter, hvor du kan holde øje med havoverfladen. De kommer gerne ind Djurslands mange vige, og her kan du finde nogle gode udsigtspunkter, f.eks. ved Sletterhage Fyr. Endelig kommer den lille hval ganske tæt på havnene, og det er ikke ualmindelig at se dem inde i Århus Havn. Deres engelske navn ’harbor porpoise’ betyder netop ’havne-marsvin’.

Man siger egentlig at marsvin er sky og holder sig fra både, men de seneste årtier er der kommet flere og flere beretninger om marsvin, der følger både og rider på bovbølgen, ligesom delfiner i udlandet. Det er derfor meget sandsynligt at du møder marsvin på en sejltur rundt i bugten. Husk altid at holde ca. 100 meters afstand til marsvinene og lad dem komme til dig.

SER MED LYD
Som tandhval bruger marsvin ekkolokalisering til at orientere sig i det til tider grumsede, danske vand. Ekkolokalisering betyder at dyrene bruger lyd til at fange fisk og lære omgivelserne at kende. De udsender en lyd fra et organ i panden, der hedder en melon. Når lyden rammer en genstand eller en fisk, kastes lyden tilbage til marsvinet. På den måde danner den sig en slags lydbillede inde i hovedet, præcis som ekkolod på skibe.

De seneste år har der desuden været regelmæssige observationer af delfiner i Århusbugten. Ofte drejer det sig om øresvin eller almindelig delfin, der tager ophold i danske farvande. Et øresvin er væsentligt større end et marsvin, viser mere af kroppen i overfladen og har en langt større, sejlformet finne. Dertil har de fleste delfiner et såkaldt næb, mens marsvinets hoved er afrundet fortil uden næb.

NAVN:

Almindeligt marsvin

VIDENSKABELIGT NAVN:

Phocoena phocoena

LEVESTEDER:

Kystnære farvande på det meste af den nordlige halvkugle

STØRRELSE OG VÆGT:

 1,50 – 1,90 meter og 50-75 kg

ALDER

Max. 24 år

FØDE:

Fisk; sild, makrel, tobis, brisling m.fl.

REPRODUKTION:

Parringstid: juli – september
Ungen fødes i juni-august året efter

OBSERVATIONSSTEDER:

Kalø Vig, Ebeltoft Vig, Begtrup Vig, fra kysten syd for Århus samt i Århus Havn

BLÅ OPLEVELSER I ÅRHUS BUGT

Den Uendelige Bro er, som navnet antyder, en bro hvor du kan gå i al uendelighed uden at nå til vejs ende. Broen ligger utroligt naturskønt, og indbyder til flere omgange rundt, og du kan også tage en pause og nyde udsigten over havet.

Den Uendelige Bro ligger ved Marselisborg syd for Århus ved stranden. Den blev skabt i forbindelse med en udstilling i 2015, hvor kunstværket og badebroen – sammen med en række andre kunstinstallationer – prægede kyststrækningen midlertidigt. Den Uendelige Bro fik dog lov at blive permanent til glæde for naturelskere fra nær og fjern.

Hør Søren Larsen fortælle om broen – og et mystisk fund på stranden.