SEJLADS

AALBORG BUGT

KATTEGATKYSTEN OG IND I LIMFJORDEN

I denne østligste del af Limfjorden venter både et aktivt, maritimt byliv, foranderlig kystnatur og det åbne Kattegat i en herlig kombination. Starter du din tur fra Kattegatkysten, så giv dig god tid i både Hals og Egense havne, for begge er de smukt beliggende og har et livligt, imødekommende miljø. Men også nordpå og sydpå ligger den ene havne-perle efter den anden, f.eks. Øster Hurup, Hou og Asaa, så du kan roligt tage en pæn, lang kysttur.

Herude ved den åbne kyst er naturen præget af sandrevler, barriereøer og strandenge. Havbunden forandrer sig løbende, og derfor skal du sørge for at holde dig til opdaterede søkort ved indsejlingen til fjorden. Der er vildtreservater både nord og syd for Limfjordens udmunding, og begge er de vigtige områder for tusindvis af fugle, der yngler, raster og overvintrer her. Også sæler tiltrækkes af det lave vand og sandrevlerne, der indbyder til et hvil. Ved Egense ligger der turbøjer, hvorfra du kan nyde den unikke natur i ro og mag.

Hvis du bevæger dig ind i fjorden mod Aalborg, er det vigtigt at holde øje med erhvervstrafikken. Kysterne er her præget af strandeng og opdyrket land, rørskov og mindre skovområder. Besøg eventuelt den lille havn ved Mou Bro.

Når du nærmer dig Aalborg, er der flere havne at vælge imellem, hvis du vil tage et kortere eller længere ophold. Aalborgs havne er livlige og har masser af maritime aktiviteter året rundt. Nørre Uttrup Lystbådehavn er omringet af skøn natur, og Vestre Bådehavn emmer af liv. Længere vestpå ligger Marina Fjordparken lige der, hvor fjorden deler sig og smyger sig på begge sider af øen Egholm.

Herefter åbner fjorden sig en smule, og du kan med fordel tage en tur ned til Nibe og forbi de mange fuglerige holme. Der ligger turbøjer vest for Egholm og nord for Nibe, som du kan bruge inden turen enten går videre mod Limfjordens største bassin, eller tilbage mod Aalborg og Kattegatkysten.

UDGANGSPUNKT:

Egense, Hals, Øster Hurup, Hou havne, m.fl. 

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I AALBORG BUGT

Slanget
GPS position:
56° 58.325′ N 10° 19.435′ E

Slanget
GPS position: 
56° 58.270′ N 10° 19.100′ E

 

BLÅ OPLEVELSER I AALBORG BUGT

Det er ikke ualmindeligt at møde delfiner i Limfjorden, og for nogle år siden var det sejlere og roere fra Halse og Egense, der var heldige at komme helt tæt på en flok store delfiner. Takket være dyrenes unikke rygfinner, fandt man ud af at netop disse delfiner stammer fra en større flok i Skotland. I dag opholder nogle af dem sig fortsat i Limfjorden, dog i den anden ende ved Thyborøn.

Delfiner er noget større end vores danske marsvin, og derudover er der en række kendetegn, der gør at vi kan se forskel på delfiner og marsvin, f.eks. rygfinnens form. Hos marsvin er den lille og trekantet, mens den hos delfiner er noget højere og sejlformet.

Hør Søren Larsen fortælle mere om forskellen på de to havpattedyr.