KULTUR

TÅSINGE & THURØ

VALDEMARS SLOT

Valdemars Slot ligger på Tåsinge, helt ud til vandet, der hvor Lunkebugten tager sin begyndelse. Det imponerende slotsområde består bl.a. af hovedbygning, avlsbygninger, kirke, tepavillion, slotssøer og de to karakteristiske gul- og hvidmalede porthuse. Ved slottet ligger en lækker, lille Blå Flag strand samt en anløbsbro, hvor M/S Helge ligger til med besøgende.

Valdemars Slot blev bygget i renæssancestil i 1639- 1644 og var en gave fra Christian d. 4. til sin søn, Valdemar Christian. Valdemar Christian nåede dog aldrig at nyde godt af denne prægtige gave fra sin far. Han brugte sin tid som feltherre rundt omkring i Europa, inden han døde som 34-årig på en slagmark i Polen.

Under svenskekrigene godt 15 år efter slottets færdiggørelse, blev slottet besat og hærget til ukendelighed. Redningen kom i form af den nyrige søhelt, Niels Juel, der genopbyggede og istandsatte slottet i barokstil. Det var i den forbindelse at slotsanlægget blev udvidet med bygningerne og søen foran slottet. Familien Iuel-Brockdorff har eget slottet gennem de sidste elleve generationer.
 

BLÅ OPLEVELSER PÅ TÅSINGE OG THURØ

D. 23. maj 1955 strandede en sejhval i Lunkebugten ved Tåsinge. Sejhvalen var 18 meter lang og vejede 20 tons. Hvalen var blevet fanget i bugten, og blev et kæmpe tilløbsstykke, der fik trafikken på og omkring øen til at bryde sammen.

Skelettet af sejhvalen hænger nu på Naturama i Svendborg, hvor man kan studere den nærmere. Her hænger også en døgling, som ligeledes strandede i bugten, der pga. de mange hvalstrandinger fik tilnavnet ‘Hvalbugten. Hør Søren Larsen fortælle mere om hvalerne.