SEJLADS

SYDFYNSKE ØHAV VEST

ØHOP I DET VESTLIGE ØHAV

Det Sydfynske Øhav er noget af det bedste – hvis ikke det bedste – sejladsfarvand vi har i Danmark. Beskyttet farvand, dynamisk natur, charmerende havne, spændende dyreliv og meget mere oplever du som tursejler i dette smukke øhav. Selvom du flere steder skal holde tungen lige i munden, da der mange steder bliver rigtigt lavt, er netop denne vekslende havbund med til at gøre området unikt.

Det er også en af de steder, hvor der er allerflest turbøjer. Derfor er det et oplagt sted at tage på turbøje-øhop, hvis du altså er til den ultimative ro uden havnenes travlhed. Men netop havnene er for mange noget af det mest interessante på et øhop, så det er helt individuelt, hvordan sådan et togt skal planlægges.

IDYL PÅ LYØ
Vil du på et mindre øhop i den vestlige del, så tag rundt mellem Lyø, Avernakø, Korshavn og Bjørnø. Et godt udgangspunkt her er Fåborg Lystbådehavn. Turen ud fra havnen byder nemlig fra start på spændende natur. Fåborg Fjord er smuk med den sydligste spids af Horneland på styrbord og bugten ved Dyreborg. Lige før Dyreborg møder du allerede de første turbøjer. Du runder Knoldens flotte skrænter inden du krydser over til Lyøs bugt.

Her i bugten ligger fire bøjer til fri afbenyttelse. Der kan godt være rift om dem i højsæsonen, så alternativt kan du ligger anker i bugten eller sejle ind til den lille, charmerende havn. Her på Lyøs lange spids er der et fuglereservat med ynglende kyst- og andefugle. Derfor må du ikke gå i land her mellem d. 1. marts – 15. juli. Men uden for ynglesæsonen er det et smukt sted at gå tur. Lyø er i det hele taget en smuk, bakket ø med en idyllisk landsby og flot natur, der er et besøg værd. Lej en cykel, besøg Klokkestenen eller tage en badetur ved en af de lækre strande. 

MASSER AF TURBØJER
Mod sydøst ligger Avernakø og Korshavn. Tidligere var de to separate øer, men en naturlig aflejring af sand og sten har skabt en forbindelse mellem dem. Landskabet er, som de fleste andre øer, primært opdyrket jord, så de mest spændende naturområder findes på Avernakøs nordvestlige spids samt på Korshavns østvendte kyst. 

Der ligger to turbøjer ved Avernakøs sydøstkyst samt hele fem turbøjer ved revkrog langs Korshavns østkyst. Især de fem sydlige bøjer ligger godt naturmæssigt, for her er der høje klinter overbegroet med tæt, grøn skov. Her ligger også en dejlig sandstrand, men vær opmærksom på at undgå færdsel på den yderste tange i fuglenes yngleperiode. Avernakø Lystbådehavn og havnen i Korshavn er begge små, charmerende havne, der er et stop værd. Der er dog ingen faciliteter i Korshavns havn. 

Ved Avernakø Lystbådehavn ligger Avernakø Trille. Det er en lang sandtange, der sædvanligvis ligger lige under overfladen og strækker sig mod nordøst i forlængelse af havnen. Her kan man du gå et godt stykke ud. Det er en sjov oplevelse, og for udefrakommende ser det ret spøjst ud at mennesker befinder sig midt på vandet. 

FORBI SVELMØ OG BJØRNØ
Hjemover passerer du Svelmø, en privatejet ø der huser store kolonier af havterner, digesvaler og forskellige måger. Svelmø er en af de øer, man kan vade ud til fra land. Du kommer også forbi Bjørnø, hvis sydlige spids er flot med store klinter, hvor der bor digesvalekolonier samt det lavvandede område ved Holmene. Holmene er en lang tange, der strækker sig ca. 700 meter ud i havet. Her yngler en del fugle, vær derfor opmærksom på ikke at færdes på land i yngletiden. Bjørnø har hverken lystbådehavn eller turbøjer, men mange gode opankringssteder med lækkert badevand.

 
UDGANGSPUNKT:

Fåborg Lystbådehavn

SVÆRHEDSGRAD:

Middel

DISTANCE:

Varierende

TURBØJER I SYDFYNSKE ØHAV VEST

Lyø Sand N
GPS position:
55° 3.690′ N 10° 8.669′ E

Lyø Sand S
GPS position: 
55° 3.650′ N 10° 8.622′ E

BLÅ OPLEVELSER I SYDFYNSKE ØHAV VEST

Under vandet, et ellers fredeligt sted på Horneland, ligger resterne af en kæmpe mole. Molen blev bygget af Nazi-Tyskland i 1943 og gik 200 meter ud fra kysten.

På denne strategisk vigtige placering, lagde tyskernes ubåde og andre både til. På land blev bygget barakker til 30-40 mænd, og en transformaterstation sørgede for at oplade ubådene. Transformaterstationen blev sprængt i luften af modstandsbevægelsen i 1944 og herefter opgav tyskerne anlægget.

Når man dykker under vand, kan man finde spor efter de mange, kraftige pæle, der vidner om det store bygningsværk, som ubådsmolen var. Hør Blå Oplevelsers Søren Larsen fortælle den spændende historie og se billeder fra under vandet.