KULTUR

STOREBÆLT ØST

STIGSNÆS KYSTBATTERI

I 1808 blev Stigsnæs Kystbatteri anlagt på befaling af Kong Frederik d. 6. Batteriet blev, sammen med batterier på Agersø og Omø, placeret strategisk i dette område for at sikre at posten kom frem mellem de danske landsdele. De skulle også værne den danske kyst mod angreb og landgang fra englænderne, som var stærkt utilfredse med Danmarks neutralitet i Napoleonskrigene. I 1801 mistede vi vores flåde til englænderne, og derfor stod vi uden krigsskibe til at forsvare os. Derfor blev kystbatterierne oprettet.

Hvis du vil besøge Stigsnæs Kystbatteri skal du ud på en lille, og utrolig smuk, vandretur. Kommer du i bil kan du parkere ved Stigsnæs Havn og gå langs kysten til batteriet. På turen oplever du en dynamisk kyst med masser af sten og væltede træer, skov, udsigt til Agersø og Omø samt Storebæltsbroen i horisonten. Kommer du i kajak kan du gå i land, hvor du har lyst. Der ligger nogle hyggelige shelters lige ud til vandet, hvor du kan overnatte, hvis Stigsnæs Kystbatteri er et stop på en længere tur.

Foto: Destination Sjælland

ADRESSE:

Isbådsmuseet
Storebæltsvej 122
4220 Korsør
Tlf. 58374755

ISBÅDSMUSEET

I Korsør, lige der hvor Storebæltsbroen går i land, ligger Isbådsmuseet. Det lille, fine museum fortæller historien om dengang voldsomme isvintre var en realitet i Danmark. Her frøs Storebælt ofte delvist til, og det var her at isbådene kom til deres ret. Det var nemlig deres job og stå for transporten, når mennesker, varer eller post skulle krydse bæltet. Isbådene blev skubbet, trækket og roet over havet og isen. De hårde vintre kom regelmæssigt i både 1700- og 1800-tallet, men også i 1900-tallet var isbådene på hårdt arbejde. Det var først senere at de første isbrydere kom til og banede vejen for færger og andre skibe.

På Isbådsmuseet kan du se udstillede isbåde, sammen med isøkser, issave og en masse fotos, der viser den hårde virkelighed, dengang isvintre hærgede landet. Museet åbnede i 2001 og har åbnet fra Palmesøndag til skolernes efterårsferie.

BLÅ OPLEVELSER I STOREBÆLT ØST

Den 10. december 1956, fik Agersøs beboere sig noget af en overraskelse. En spækhugger var strandet på vestkysten, og det var en pænt stor en af slagsen. På Agersø Naturcenter kan man læse mere om hændelsen og se bl.a. hvalens ryghvirvel.

Spækhuggeren er et rovdyr, og har fået dens dramatiske navn pga. de spidse, kegleformede tænder, der kan bore sig ned i kødet på byttet. Der er faktisk set spækhuggere flere gange i Danmark. Mange af dem passerer Nordvestjylland og nogle af dem havner altså i de indre danske farvande. Men spækhuggeren fra 1956 var ikke den eneste hval, der strandede på Agersø. Tre år senere fik øboerne besøg af en næbhval.