VANDRERUTER

STEGE BUGT & STORSTRØMMEN

CAMØNOEN

Camønoen er en af Danmarks flotteste og bedst tilrettelagte vandreruter. I alt strækker ruten sig over 175 smukke kilometer langs strand, i skov, over enge og bakker, gennem historiske landsbyer og unik natur. Ønsker du at tage turen i sin helhed oplever du både at gå fra Bogø i sydøst til Møn og Nyord i nord. Du kommer selvfølgelig helt ud til Møns Klint og gennem den tætte skov, der vokser på klintens top.

Du behøver dog ikke at gå alle 175 kilometer for at få dig en vandreoplevelse udover det sædvanlige. Der findes flere kortere etaper, så du kan vælge at vandre i de områder, du helst vil se. Er det f.eks. strandene der trækker, små byer eller store skovområder, kan du blot nøjes med disse etaper. En stor del af turen er desuden handicapvenlig og skiltningen er tydelig.

Undervejs er der mange steder at overnatte, både på hotel, bed and breakfast, campingpladser og shelters, så Camønoen er både for dem, der foretrækker den primitive tilgang og dem, der gerne vil have det lidt mere bekvemt efter en lang dag på benene.

Læs mere om Camønoen her

UDGANGSPUNKT:

Møns Museum, Storegade 75, Stege (her kan du også få kort) 

SVÆRHEDSGRAD:

Let til øvet

FACILITETER:

Flere overnatningssteder og toiletter undervejs

DISTANCE:

I alt 175 kilometer. Kan sagtens deles op i kortere etaper

BLÅ OPLEVELSER I STEGE BUGT OG STORSTRØMMEN

Grønsund er et spændende farvand af mange årsager, ikke mindst pga. de mange vrag, der ligger under overfladen. Det er dog langtfra alle år, at man kan se vragene. Strømmen i Grønsund er nemlig meget stærk og det betyder at sand og sten fra havbunden flyttes rundt og henholdsvis dækker og eksponerer vragene.

En af de mere interessante fund, der er gjort i Grønsund, er to stammebåde fra Middelalderen. De velbevarede stammebåde er blevet lokaliseret ud for Hårbølle Havn på ca. 17 meters dybde. Marinarkæologer har dækket vragene til med et filtlag, for at bevare og beskytte stammebådene fra den kraftige strøm.

De kanolignende stammebåde blev lavet af træstammer og udhulet med økser. Stammebådene, der sandsynligvis har været brugt til fiskeri og transport på tværs af Grønsund, kaldes også eger. På billedet ses en rekonstruktion af en typisk middelalderstammebåd, som dem der ligger på bunden ved Hårbølle.