KULTUR

SMÅLANDSFARVANDET VEST

DODEKALITTEN

Dodekalitten er en kunstinstallation, der består af 12 stenskulpturer placeret i en cirkel. Værket ligger blot en kort gåtur fra Kragenæs Havn og byder på en fantastisk udsigt over Smålandsfarvandet. Dodekalitten er et samspil mellem musik, natur og historie, der skaber en unik stemning.

Dodekalit er græsk og betyder tolv-sten. Skulpturerne repræsenterer den ene del af kunstværket, og er skabt af billedhugger Thomas Kadziola. Den anden del er musikken, der er komponeret af Wayne Siegel. Den drømmende musik styres af data om solopgang og tidevand og lyder i døgnets lyse timer.

Kunstværket betyder noget forskelligt for alle, f.eks. en inspirationskilde, et åndeligt frirum eller blot et smukt udflugtsmål. Kunstværket danner også ramme om diverse kulturoplevelser, events, koncerter m.m.

BLÅ OPLEVELSER I SMÅLANDSFARVANDET VEST

Blå Oplevelsers Søren Larsen undersøger hvad der findes under overfladen i Smålandsfarvandet. Et enkelt stryg med et rejenet afslører en vrimmel af liv. På trods af at optagelserne er fra november, er der masser af rejer i nettet, og endda flere forskellige arter. Rejesæsonen starter ellers først i foråret og løber hen over sommeren.

Sortmundet kutling findes i stort antal ved Smålandsfarvandet. Fisken er en invasiv art, der kan være et problem for bl.a. rejerne, da den spiser rejeyngel. De hjemmehørende kutlinger kommer også til syne i nettet. De mindre kutlinger kaldes ’havets rugbrød’, da de er en vigtig del af havets fødekæde, og nødvendige for større fisk som havørred, torsk og pighvar. Se hvad der ellers gemmer sig i nettet i videoen her.